In onze contreien wordt een outdoor zwembad zeker niet dag in, dag uit gebruikt. En dus loont het de moeite om nog wat extra centen te investeren in een goede zwembadafdekking. Een echte overkapping is natuurlijk een optie, maar dan krijg je wel zo’n constructie die een storend element kan zijn in je tuin. Nee, dan maar iets dat niet boven het maaiveld uitkomt. Aangezien de meeste afdekkingen verkrijgbaar zijn in diverse kleuren, vloeken ze niet met de tegels of het hout rondom de zwembadrand en doen ze ook geen afbreuk aan de uitstraling van je privé wellnessruimte. Tegelijk is de veiligheid van mens en dier gegarandeerd, en scherm je het water af van vuil, zodat je er onmiddellijk in kunt duiken als de zon door de wolken breekt. 

Zwembadafdekking iets voor jou? - Flashmagazine

Bij de allerbeste versies zitten unieke sluitsystemen die ervoor zorgen dat het zeil steeds perfect gespannen is. Je zult geen enkele plooi zien. Het zwembad is elegant aangekleed. Omdat het zeil niet in contact komt met het water, ontstaat een isolerende luchtlaag. Een afdekzeil voor de zomer heeft een isolerende functie. Hoe dikker het is, hoe meer het warmteverlies kan reduceren. Tot wel 85 procent. Het laat je toe om flink te besparen op de kosten voor de verwarming. Het water zal bovendien minder snel verdampen. Ook op dat vlak boek je dus financiële winst. Om dit te realiseren heb je trouwens geen echt zeil nodig. Er wordt tegenwoordig soms gewerkt met een soort vloeibare deken om de verdamping tegen te gaan. 

Zwembadafdekking iets voor jou? - Flashmagazine

Alle zegen komt niet van boven

Maar daar zit dus slechts één voordeel aan, terwijl een goedkope zomerafdekking van noppenfolie nog een andere taak vervult. De noppen op het oppervlak geven de zonnewarmte door aan het water, zodat de temperatuur met 5 graden of meer kan stijgen. Een dergelijke folie moet op zijn beurt trouwens weer beschermd worden met een ondoorzichtige hoes. De iets duurdere foam of folieafdekking is kwalitatief beter. Ze biedt tevens een grote variatie in plaatsingsmogelijkheden. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld geschikt voor bassins die niet overal even breed zijn. Winterafdekzeilen moeten er vooral voor zorgen dat bladeren niet tot op het wateroppervlak geraken. Een waterdoorlatende strook in het midden verhindert dat regen zal vergaard worden tot het zelf bijna een zwemvijver is. Speciale zeilen voor vier seizoenen vangen in de zomer de zonnewarmte en blokkeren in de donkere maanden het licht. Daardoor maken algen en bacteriën geen kans. Het neusje van de zalm zijn ijzersterke zeilen die het bassin hermetisch afsluiten, zodat er zelfs geen regenwater in kan. 

Zwembadafdekking iets voor jou? - Flashmagazine

Liggende jaloezie die jaloezie opwekt

Maar misschien stel je wel heel andere eisen aan de afdekking van je pool. Op vlak van veiligheid zijn lamellen wellicht de beste oplossing; Dergelijke automatische rolluiken zorgen ook voor een strakke look. De betere versies kunnen een gewicht tot 100 kg per vierkante meter dragen. Ze zullen nooit dichtklappen en ook niet dieper zakken dan enkele centimeters. Er is eveneens een isolerende taak voor hen weggelegd. Meer zelfs. Solar lamellen maken gebruik van zonne-energie om het water op temperatuur te brengen en houden. Een motortje opent en sluit deze afdekking zonder dat het jou enige moeite kost. Rails aan de zijkant van het zwembad dienen voor de geleiding. En een zelfreinigende rolluiknis staat er garant voor dat de lamellen mooi proper blijven. PVC is de beste keuze als het beschikbare budget niet heel erg hoog is en je toch kwaliteit wenst, zeker als je kiest voor een wanddikte die boven 1 mm ligt. PVC lamellen hebben een geringe UV-bestendigheid en gaan dus niet zo heel lang mee. Dan is polycarbonaat of PMMA een betere optie. Dat materiaal heeft een hogere UV-resistentie, het is bestand tegen hogere temperaturen en het laat gemakkelijker licht door dan PVC, waardoor het water sneller kan opwarmen. Volle lamellen zijn zelfs bestand tegen hagel en strenge vorst. Een zwembadrolluik kan zowel bovengronds als in het water geplaatst worden. Voor wie nog wat geld en plaats op overschot heeft, kan het een goed idee zijn om te opteren voor een volledig terras – van bankirai of kunststof vloerdelen  dat je volautomatisch volledig over je zwembad schuift wanneer het niet in gebruik is. 

Zwembadafdekking iets voor jou? - Flashmagazine

Maak de ook de rest van je tuin gezellig met de leukste aankleding!