Iedere MTB’er is eeuwig op zoek naar nieuwe routes, hogere bergen, uitdagendere wegen… hij verlaat al eens de platgereden paden en boort graag nieuwe horizonten aan. Bergje op, bergje af, het mag af en toe iets meer zijn… en dat vind je zeker op de mooiste Limburgse mountainbikeroutes.

Dat Limburg een echt fietsparadijs was, wisten we al. Maar dat je er ook een degelijk MTB-routenetwerk kon ontdekken, overtrof onze verwachtingen. Immers, het netwerk in het Nationaal Park Hoge Kempen doorkruist een uniek natuurgebied van 57 km² dat voornamelijk uit naaldbossen bestaat, maar ook heide met landduinen en vennen staan hier op het fietsmenu. 

De mooiste mountainbikeroutes van Limburg - Flashmagazine

Beginners en gevorderden

In de groenste regio van Vlaanderen haalt iedere MTB’er zijn hartje meer dan op. Vooral de overgang tussen Maasvallei en Kempisch Plateau zorgt voor stevige beklimmingen en fikse afdalingen, met hoogteverschillen tot maar liefst 45 meter. Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos deed belangrijke inspanningen om gevarieerde en attractieve paden beschikbaar te maken voor mountainbikers. Bovendien wordt het respect voor het evenwicht met de natuur goed bewaakt. Regionaal Landschap Kempen en Maasland vraagt dan ook aan bikers aandacht te hebben voor dit fragiele evenwicht, zodat iedereen kan blijven genieten van dit stukje groene goud.

De mooiste mountainbikeroutes van Limburg - Flashmagazine

Groot netwerk

MTB’ers genieten van maar liefst 6 lussen in de duinengordel die haast geen verharde wegen bevatten. Er ligt meer dan 80 km voor de gretige wielen. Zwarte pijlen duiden deze routes aan. In totaal bezit Limburg al meer dan 1400 km aan routes, dit door een perfecte aansluiting met andere bestaande netwerken. Daar kunnen andere provincies alleen maar van dromen.

De mooiste mountainbikeroutes van Limburg - Flashmagazine

Startpunten

Het Nationaal Park telt zomaar eventjes 1454 paaltjes en 3140 borden. Keuze genoeg dus. Populaire startpunten zijn het Kerkplein van Opoeteren, de Kapel van de Weerstand, het Terhills Cablepark in Dilsen-Stokkem, het Station van Eisden, de Toegangspoort Mechelse Heide, Camping Kikmolen in Maasmechelen, de Toegangspoort Pietersheim in Lanaken, de Sporthal De Blookberg, Papendaalheide in Zutendaal, de Toegangspoort Station in As en de Toegangspoort Kattevennen in Genk.

Denk eraan: houd het steeds veilig en ga met respect om met de natuur. Have fun!

Naast mountainbikeroutes heeft Limburg ook heel wat mooie wandelroutes zoals je kan ontdekken tijdens deze 8 wonderlijke wandelingen!