Heel veel mensen doen aan hardlopen, joggen, Finse piste… en veel andere varianten van deze populaire sport. Het leuke is dat lopen altijd kan: thuis, met vakantie, zomer én winter. Toch is er één factor die altijd centraal staat en bepalend is voor de gezondheid van je voeten, benen, rug… en je hele lichaam: de perfecte loopschoen. Als je nog eens op zoek gaat naar een nieuw paar, let je best op volgende dingen. 

De perfecte loopschoen kiezen doe je zo! - Flashmagazine

Jouw juiste maat

Tijdens het lopen glijdt je voet altijd een beetje heen en weer in je schoen, soms tot wel enkele millimeters. Dan is het belangrijk dat je tenen niet tegen de voorkant van je schoen botsen, of je hiel niet schuift in de achterkant van je schoen. Er zit dan ook best een centimeter ruimte tussen teen en tip. Doorgaans kies je je loopschoeisel een (half) maatje groter dan je normale stappers.

De perfecte loopschoen kiezen doe je zo! - Flashmagazine

Gewicht

Het spreekt voor zich dat iemand van 60 kg een ander loopschoeisel kiest dan iemand van 90 kg. Weet dat je voet ongeveer 3 keer het lichaamsgewicht opvangt tijdens het lopen. Een schok die vanuit je hiel tot aan je ruggengraat loopt. Je gewrichten fungeren dan wel als schokdempers, toch is het essentieel dat je de juiste trainers hebt om die trillingen op te vangen. Door de band genomen, moet je vanaf 80 kg veel belang hechten aan modellen met de meest optimale schokdempingstechnologie.

De perfecte loopschoen kiezen doe je zo! - Flashmagazine

Je persoonlijk loopje

Iedereen heeft zijn eigen loopstijl. De beste manier om je voetafrol te bepalen, is te kijken op welke manier de zool van je loopschoenen verslijt. Als je niet over loopschoenen beschikt waarop je de slijtage van de buitenzool kan zien, raden wij je aan om een podoloog te consulteren die je loopstijl kan bepalen. Sommige speciaalzaken hebben daar ook apparatuur voor om je afdrukpatroon in kaart te brengen en zo het juiste advies te kunnen geven. 

De perfecte loopschoen kiezen doe je zo! - Flashmagazine

Vervangen

Wacht niet op blessures tot je je loopschoenen vervangt. Vuistregel is dat je met een paar goede loopschoenen 1000 km kunt doen. Zoals een stel banden van je auto, verslijten je stappers dus ook. Je lichaam is je eeuwig dankbaar!

De perfecte loopschoen kiezen doe je zo! - Flashmagazine

Nu je de perfecte loopschoen gevonden hebt, geven we ook nog wat tips om te lopen in de winter!