Als je je benen – en met uitbreiding – je knieën een groot plezier wil doen, loop je best op zachte ondergronden, zoals bos, zand, weide, onverharde weg, etc. De dempende werking is beter voor je loopgestel. En als je een parcours zoekt met een zachtere ondergrond, kom je automatisch bij Finse pistes terecht. We gingen op pad en ontdekten in Limburg heel wat aanbod. 

Scandinavië

Het heet dan wel ‘Finse piste’, maar die naam misleidt ons een beetje. Het concept waaide over vanuit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ze werden daar Finnenbahnen genoemd: avontuurlijk aangelegde omlopen bestaande uit diverse materialen, met een dempende toplaag die nauw aansloot bij die van een bospad. BLOSO lanceerde het dan weer bij ons in de Lage Landen. Niets zo leuk als op houtsnippers lopen. Je gewrichten zijn je alvast eeuwig dankbaar.

Finse pistes in Limburg - Flashmagazine

Populaire pistes

Sinds jaar en dag kan je terecht in Genk, die een hele omlooplus heeft, inclusief gedempte toplaag. Verder kan je ook je sportiviteit beproeven in Tessenderlo, en sinds een tijdje ook in Maaseik. Ook Bocholt heeft een mooie piste en Kiewit moet niet onderdoen met z’n Basvelden. Op www.sport.be vind je een volledig overzicht van alle pistes en hun details.

Finse pistes in Limburg - Flashmagazine

Het geheim van de demping

Er is heel wat geëxperimenteerd. Combinaties van zand en zaagmeel, tot houtsnippers en echte boomschors. Dat laatste kreeg stilaan de overhand en wordt nu als standaard gezien. 

Finse pistes in Limburg - Flashmagazine

Laagdrempelig en veilig

Er zijn alleen maar voordelen aan Finse pistes. Door de verende toplaag worden de gewrichten optimaal gespaard. Het is ook erg eco, net omdat het erg duurzaam is. En boomschors of houtafval zijn altijd voorhanden. Bovendien gaat zo’n piste jarenlang mee. Ideaal, wetende dat de loopsport in de lift blijft zitten, en haar hoogtepunt nog lang niet heeft bereikt. 

Finse pistes in Limburg - Flashmagazine

Nu je weet waar je moet zijn, geven we je graag nog wat andere tips om te lopen in de winter!