Wat is ‘flyboarding’? Het woord verraadt het gedeeltelijk: vliegen op een bord. Maar dan boven water. Door middel van twee krachtige straalpijpen, die gevoed worden door het water, waarboven je hangt, word je als het ware uit het water geblazen.

Een soort waterscootertje zorgt ervoor dat de waterpijpen, die in verbinding staan met je flyboard, in het water blijven en voor de nodige stuwkracht en watervoorziening verzorgen. Het werd ooit bedacht en ontwikkeld door jetskiër en Fransman Franky Zapata. Een sport die niet voor doetjes bedoeld is, zo blijkt. Er komt immers heel wat behendigheid bij kijken. En dan hebben we het nog niet over het feit dat je toch wel enkele meters boven het water hangt. 

Flyboarding: een sport die straalt - Flashmagazine

De basis

Het flyboarden zag in 2011 voor het eerst het levenslicht, waarna het al snel overwaaide naar de Lage Landen. Bij deze toch wel fysiek niet te onderschatten sport, is balans het hele eieren eten. Het doet een beetje denken aan een jetpack, waarbij je de lucht in gaat via twee straalturbines, zoals bij een vliegtuig. Bij flyboarden is dat dus water. Door middel van stuurmechanismes, die je stevig met de handen bedient, stuur je het apparaat alle kanten op. Links, rechts, naar boven, naar onder, naar voor, naar achter, etc. Je raadt het al: er komt best wel wat behendigheid aan te pas. Oefening baart kunst is hier het devies. 

Flyboarding: een sport die straalt - Flashmagazine

Begeleiding vereist

Gewoon je flyboard aantrekken en hup de lucht in, is wat te voorbarig. Je moet sowieso een korte of net iets langere instructiecursus krijgen. En dan is het vooral een kwestie van oefenen en wellicht meer dan eens een plons in het water maken. Dat hoort erbij. Je zal meteen merken of je er talent voor hebt. Eens je ermee vertrokken bent, is het plezier eindeloos en geeft het een absolute kick, die met niets te vergelijken valt. Dus eerder een extreem sportje te noemen.

Flyboarding: een sport die straalt - Flashmagazine

Er zijn tal van plaatsen waar je deze sport, inclusief snelcursus, kan beoefenen. Ideaal voor een partijtje teambuiding. Maar het mag ook in je vrije tijd. Voor de durvers, dat wel. Bevraag je maar eens, op internet vind je heel wat mogelijkheden en info.

Alvast veel flyboarding-genot gewenst!