Wellicht een van de leukste en spectaculairste watersporten die er zijn: kitesurfen. Het lijkt niet makkelijk, en eerlijk, dat is het ook niet. Maar niet getreurd, je kan het stapsgewijs leren. Hoe je eraan begint? We leggen het je uit in een notendop.

Basisskills

Beginners die totaal nieuw zijn met de materie, nemen best lessen. Er komt immers wel wat bij kijken. Zo moet je gewend zijn aan water, of er althans geen vrees voor hebben. Goed kunnen zwemmen is een vereiste. Daarnaast is het een pré dat je al ooit op een board hebt gestaan, in of uit het water. 

Kitesurfen voor beginners - Flashmagazine

Fit

Superfit hoef je niet te zijn, maar het is wel een vermoeiende sport. Om blessureleed te vermijden, is een bepaald niveau van conditie en uithoudingsvermogen dan ook geen overbodige luxe. 

Lessen

Heb je lessen nodig? Ja! Een instructeur kan je in geen tijd op een board laten staan. Hij leert je ook belangrijke veiligheidsregels en handige procedures. Maar dat is met alle vergelijkbare sporten zo. Voor jouw veiligheid én voor die van anderen.

Leren

Een standaard beginnerscursus is verdeeld in drie elementen:

  • Vliegen met een kite op het land: opstijgen, landen en controle krijgen over de kite
  • Vliegen met een kite op het water: body dragging, controle en opnieuw opstijgen
  • Op het board komen en daadwerkelijk varen

Kitesurfen voor beginners - Flashmagazine

Hoeveel lessen heb je nodig voordat je klaar bent om echt te gaan? De meeste ‘studenten’ rond de 12 uur. Soms kan 1 dag al genoeg zijn. Dat hangt uiteindelijk van jezelf en je talent af. 

Uitrusting

Dadelijk naar de winkel spurten, is niet nodig. Iedere school heeft setjes in huis. Eens je de smaak te pakken hebt, kan je je oriënteren voor een passende, eigen uitrusting. Maar met een tweedehandsje kom je ook al een heel eind. 

Ben je geprikkeld? Wil je de overweldigende kracht van een trekkende kite eens voelen? 

Verdiep je dan eens in het kitesurfen. Er zijn tal van adressen waar je terecht kan. Een tof boekje is ook nooit ver weg. 

Happy surfing!