Langlaufen is een Nordische sport. Het stelt je in staat perfect in beweging te zijn en tegelijkertijd te genieten van prachtige omgevingen en sneeuwlandschappen. Moeilijk is het niet, je moet er alleen even weg mee geraken. Lees je snel verder voor een vuistje uitschuiftips?

Eerste keer

Als je nog nooit op langlaufski’s hebt gestaan, of het is al een hele tijd geleden, dan is een opfriscursus een goed idee. Om te langlaufen heb je trouwens niet al te veel sneeuw nodig. Zo’n 10 cm verse, of althans goede sneeuw, is vaak voldoende. Tirol is trouwens een uitstekende bestemming, maar het kan ook kortbij, in onze eigen Ardense achtertuin. Op de hoogste toppen ligt er vaak sneeuw in de winter. Een uurtje rijden en je staat op de latten.

Langlaufen in het kort: tips, tricks & skisticks - Flashmagazine

Voorbereiding

Langlaufen heeft een positieve werking op het cardiovasculaire systeem. Met deze skisport worden grote delen van het lichaam getraind en, in tegenstelling tot hardlopen, is langlaufen een vriendelijke work-out voor de gewrichten. Jong en oud passen goed bij deze Nordische wintersportcategorie. Ben je een fervente fietser, hardloper of beoefenaar van een andere duursport? Dan is langlaufen zeker iets voor jou. Wanneer er geen sneeuw ligt, is Nordic Walking, het zomerzusje van Nordisch skiën, een ideale opwarmer. De stappen die je zet, zijn erg vergelijkbaar. Inline-skaten is ook een goed alternatief, omdat je dezelfde beweging maakt. Hiermee bouw je een goede basis op, om er in de winter weer tegenaan te kunnen gaan.

Langlaufen in het kort: tips, tricks & skisticks - Flashmagazine

Waar?

Ideale beginnersgebieden liggen vaak in dalen en hebben hier en daar lichte hellingen. Let wel dat het parcours niet te lang is, want langlaufen kan best pittig zijn. Een ‘blauwe loipe’ is een aardig richtpunt. Rood is iets meer gevorderd, zwart is all the way. Tirol stikt van de gepaste langlaufloipen. Vandaar dat een langlaufer zich erg thuisvoelt in Oostenrijk. Maar de Ardennen zijn ook erg geschikt, immers, daar vind je tal van pistes die je zeker zullen bevallen. 

Langlaufen in het kort: tips, tricks & skisticks - Flashmagazine

Skaten of klassiek

Kies eerst de techniek waarvoor je wil gaan. Dit heeft namelijk invloed op je volledige uitrusting. Best focussen op één stijl. Eens je gevorderd bent, kan je je grens wat verleggen. Beginners kiezen daarom vaak klassiek. Eens de conditie weer op peil is, kan je eens van de skate-techniek proeven. 

Langlaufen in het kort: tips, tricks & skisticks - Flashmagazine

Iets voor jou? Bevraag je best even aan een professional of neem wat lessen. Je bent ermee vertrokken voordat je het weet. Toch eerder fan van skiën? Dan bezorgen we je met plezier een lijstje van de dingen die je best meeneemt op skireis!