Als je van schaatsen houdt, of je hebt er al eens van geproefd de voorbije weken, op een schaatsbaan, op de kerstmarkt, in je dorp, stad of gemeente, dan overweeg je misschien wel het aankopen van nieuwe schaatsen. Een goede investering, wetende dat je er jaren plezier van hebt, en ze altijd in topconditie zijn. Dat laatste wil wel eens wat minder zijn bij gehuurde schaatsen. Bespaar je het gewacht aan de verhuurbalie en confronteer je voeten niet met een paar schaatsen waarin iemands voeten 5 minuten geleden nog zaten te zweten. Trakteer jezelf op een paar degelijke “ijsijzers”. Glijd je mee?

Wat en waar

Dat zijn de eerste vragen die je jezelf moet stellen: wat voor een schaatser ben je of wil je worden? Waar wil je schaatsen? Moet je het nog leren? Misschien ben je al aardig gevorderd? Allemaal beslissend in je aankoopproces. 

Nieuwe schaatsen aankopen? Let hierop! - Flashmagazine

Noren

Bij aanschaf van Noren, een populair type schaats, houd je er best rekening mee dat je je schaats niet te ruim neemt. Dan ga je namelijk schuiven in je schoen en is het comfort weg. Bij het passen draag je dan ook best een dunne sok. Maar let erop dat je schaatsen wel niet knellen, zéker niet aan de hiel.

Nieuwe schaatsen aankopen? Let hierop! - Flashmagazine

Hockey

IJshockeyschaatsen zijn er in vele soorten en maten. Ze hebben harde en zachte schoenen, net zoals bij kunstschaatsen. Voor kinderen is vooral de verstelbare schaats een heel handig alternatief. Deze schaatsen gaan dan ook langer mee, omdat ze meegroeien. 

Nieuwe schaatsen aankopen? Let hierop! - Flashmagazine

Nooit te groot

Beginners denken wel eens dat het beter is om schaatsen ietsje te groot te kopen om er dan langer plezier van te hebben. Dat werkt helaas niet zo. Ook als je extra dikke sokken draagt, blijf je onvoldoende steun hebben in je schaatsschoen. Schaatsen moeten eenvoudigweg goed passen. Als het te koud is, los je dit op met hoesjes rond je schaats, niet met een paar extra sokken. 

Nieuwe schaatsen aankopen? Let hierop! - Flashmagazine

Nooit te klein

Dat is dan ook weer niet aan te raden. Nog niet zo lang geleden hadden alle schaatsen een platte zool zonder steun. Om een beetje steun te creëren, werden schaatsen dan twee maten kleiner aangemeten. Dit leverde vanzelfsprekend de nodige steun op, maar ook blaren en vaak koude voeten. Let erop dat je schaats aangenaam past, niet te klein, niet te groot. 

Nieuwe schaatsen aankopen? Let hierop! - Flashmagazine

Steunzolen

Mensen met steunzolen hoeven deze niet in hun schaatsen te doen. Een steunzool past nooit goed in de schaats en zorgt er vaak voor dat de schaats niet meer goed onder de voet zit. De schaats op zich biedt voldoende steun, zonder hulpmiddeltjes. 

Nieuwe schaatsen aankopen? Let hierop! - Flashmagazine

Binden

Bind je schaatsen goed vast aan je voet, maar zorg dat er nog voldoende doorstroming van bloed is in je voeten. Anders leidt dit tot koude, en zelfs slapende voeten. De schaats mag stevig aan de voet zitten, zonder dat het pijn doet. Overdrijven is nooit goed. Ook hier.

Slijpen

Houd je schaatsen scherp. Laat ze daarom alleen door een erkende vakman slijpen, in een schaatswinkel bijvoorbeeld, op tijdstippen en advies van professionals. Zij hebben er immers verstand van. Een scherpe schaats rijdt erg aangenaam en het contact met het ijs is directer. Zo hoort het!

Nieuwe schaatsen aankopen? Let hierop! - Flashmagazine

Naast het advies voor het aankopen van nieuwe schaatsen, geven we je ook nog wat uitschuiftips om te schaatsen met kinderen!