Al eens aan een namiddagje schaatsen met de kinderen gedacht? Deze tips komen alvast goed van pas voor de allerjongsten die nog niet zo stabiel op de ijsijzers staan. Glij je mee?

Stap voor stap

Evenwicht is het hele eieren eten als het om schaatsen gaat. Kinderen hebben meer evenwicht dan je denkt. Temeer omdat ze klein zijn. Om toch te vermijden dat ze 30 keer vallen op het ijs, waarna ze vooral hun geduld en goesting verliezen, wil je ze zeker de basis meegeven. Want je schoof net een uur aan om een paar schaatsen… Verleng de pret door ze vooral te leren hun evenwicht te bewaren. Nog een tipje: schaats niet hand in hand, want als één valt, trekt je de ander mee. 

Schaatsen met de kinderen: uitschuiftips - Flashmagazine

Schaatsen kan je leren

Schaatslessen zijn overbodig, als je op een paar essentiële dingen let. Echt, met een beetje geduld kan je ze het zelf aanleren. Eerst en vooral moeten de schaatsen goed passen. Als ze te groot zijn, zit de voet los in de schaatsschoen. Dan is evenwicht vinden heel moeilijk. Sommige schaatsen zijn verstelbaar. Ideaal voor doorgroeiers. Een scherpe schaats is ook altijd leuk. Wel handschoenen aan, altijd. Je wil het uiteraard ook veilig houden.

Schaatsen met de kinderen: uitschuiftips - Flashmagazine

Blij dat ik glij

Laat je kind het werk doen. Beter dan je rakker voorttrekken of -duwen. Laat ze kleine stapjes zetten, alsof ze lopen. Eens ze dat onder de knie hebben, en dat gaat sneller dan je denkt, laat je ze voorzichtig schuiven. Dit doe je door de rechtervoet af te zetten en de linkse naar voren te schuiven. Daarna herhaal je dit in omgekeerde volgorde. Zorg dat je kind lichtjes door de knieën buigt voor extra stabiliteit.

Schaatsen met de kinderen: uitschuiftips - Flashmagazine

Op eigen beentjes

Gaat het schuiven steeds beter? Geef dan langzaam minder ondersteuning. Doe het op zo’n manier dat ze het niet door hebben. Dit vergroot het zelfvertrouwen. Immers, zoals zwemmen, is dit ook een kwestie van durf. Ze kunnen het, maar schrik weerhoud hun vaak ervan. Voor je het doorhebt, schaatsen ze de baan rond. En dan zijn ze vertrokken. Volgende keer zet je je aan de kant met een biertje of een lekkere kop koffie en kijk je vol verwondering naar al dat schaatsgeweld!

Schaatsen met de kinderen: uitschuiftips - Flashmagazine

Ben je niet zo’n fan van koud weer? Neem je kids dan eens mee naar Lissabon. Een echte aanrader!