Nooit gedacht dat je kinderen zouden zeuren om weer naar school te mogen? Wel… voor veel kids én hun ouders heeft de ‘coronavakantie’ lang genoeg geduurd. Zij zijn er klaar voor! Toch zal 1 september 2020 wellicht geen ‘gewone’ eerste schooldag worden. Niet exact weten hoe dit zal verlopen, zorgt vaak voor spanningen binnen het gezin. Gelukkig bracht deze lange ‘coronavakantie’ volgens Anja Spelters ook heel wat moois met zich mee. 

Anja Spelters uit Pelt was ooit kleuterjuf en dook daarna de orthopedagogie en natuurgeneeskunde in. Nu is ze zelfstandig Kindertolk en begeleidt ze kinderen die gedragsproblemen vertonen of emotionele moeilijkheden ondervinden. De laatste maanden van het schooljaar hielp ze de school waar ze zorgcoördinator is uit de nood door zelf weer actief tussen de kleuters in het klasje te gaan staan. We vragen haar om raad in de vorm van 5 basistips voor het nieuwe schooljaar.  

Tip 1: Maak diepe verbinding binnen je bubbel

Deze periode wordt van gezin tot gezin heel verschillend beleefd. Sommige ouders ervaren geen werkdruk, anderen werken plots van thuis uit of draaien overuren. Toch merk ik dat we binnen het gezin wel tijd blijven maken voor elkaar. Doordat veel sociale verplichtingen wegvallen, is er meer ruimte om je binnen je bubbel écht verbonden te voelen. Er schuilt weer genot in eenvoudige dingen zoals samen ontbijten of een wandeling met de hond maken. Kinderen vragen hun ouders sneller om een knuffel omdat ze die behoefte naar affectie sterker voelen. Ook leren ze weer écht samen spelen met hun broertjes en zusjes. Er is dus een diepere vorm van verbinding en dat is mooi! 

Tip 2: Creëer geen angst

Kinderen zijn van nature veerkrachtig en flexibel. Als ze zich angstig gedragen, is dit vaak omdat ze het gedrag van hun ouders spiegelen. Daarom vind ik het héél belangrijk om hen geen onnodige angstgevoelens aan te praten. Het lijkt me bijvoorbeeld niet zo’n goed idee om kinderen bloot te stellen aan al de nieuwsinformatie.

Wat kinderen volgens mij veel deugd doet, is een veilige speelomgeving waarin ze met onbegrensde bewegingsvrijheid zichzelf mogen zijn. Neem je kind gerust mee naar naaste familie waar ‘alles’ mag zoals voordien. Dat is veel aangenamer dan een drukke winkel waar je steeds moet wijzen op wat niet mag.

Tip 3: Luister écht

Neem tijd om écht te luisteren zodat alle partijen zich gesteund en begrepen voelen. Gesloten types zullen niet alles verwoorden. Maar wanneer je hen observeert, zie je dat ze via hun lichaamstaal of gedrag ook veel duidelijk kunnen maken. Zo probeer ik steeds dicht bij mezelf te blijven en spoor ik anderen aan om zich bewust te worden van wat ze precies voelen. Leraars en opvoeders zullen deze signalen ongetwijfeld ook opvangen. Hen wacht in het nieuwe schooljaar een belangrijke uitdaging; kinderen die thuis weinig ondersteuning genieten opnieuw ‘op het juiste spoor’ krijgen en hen een fijne, gezonde uitlaatklep bieden. 

Tip 4: Communiceer duidelijk

Sommige kindjes zullen zich de eerste weken een tikkeltje zenuwachtig voelen omdat ze zulke mooie, goede bedoelingen hebben. Ze willen niets fout doen en willen anderen zéker niet ziek maken. Zo was er een kleutertje dat zich afvroeg of ze mij eigenlijk nog wel mocht knuffelen. Dat ontroerde mij. Tsja… Maatregelen kunnen snel versoepelen of verstrengen. Wat gisteren nog absoluut niet mocht, is plots vandaag weer mogelijk en omgekeerd. Vooral bij kinderen op jonge leeftijd doe je er goed aan om hen tijdig voor te bereiden en hen gerust te stellen.

Tip 5: Bekrachtig het positieve 

Je kunt klagen over je geannuleerde vakantie of andere leuke activiteiten die wegvallen, maar kijk eens naar al het mooie dat er wél is. Heb je bijvoorbeeld je familiebanden kunnen aansterken? Ben je ontsnapt aan een moeilijk examen? Is je gezondheid gespaard gebleven? Of woon je in een huis met een rustige tuin? Prijs jezelf dan gelukkig en stap dankbaar en goedgezind het nieuwe schooljaar in! 

Met dank aan:

ANJA SPELTERS 
Haspershovenstraat 42, Pelt
www.anjaspelters.be

DELEN