Als tiener ging Anneleen Lenaerts al veel op reis om deel te nemen aan internationale harpwedstrijden en masterclasses. Vanaf haar 16de ging ze zelfs regelmatig naar Parijs voor privé-lessen harp. Na haar studies aan het Koninklijk Conservatorium Brussel deed ze dan ook auditie bij de Wiener Philharmoniker. Met succes! Want zo belandde ze uiteindelijk in Wenen. 

  • Leeftijd: 33 jaar
  • Uit: Peer
  • Woont in: Wenen
  • Job: Solo Harpiste Wiener Philharmoniker en Docent harp aan Conservatorium Maastricht
  • Hobby’s: Componeren, tekenen, naar de film gaan en met vrienden gaan eten

INTERVIEW: Limburger in het buitenland – Anneleen Lenaerts - Flashmagazine

Wat zijn de verschillen/gelijkenissen met je huidige woonplaats en Limburg?

Ik ben in een landelijke omgeving opgegroeid in een dorpje in Peer, maar in Wenen woon ik pal in het centrum van de stad en heb ik alles op wandelafstand bij de hand. Dat is een voordeel, maar dan mis je de natuur natuurlijk wel meer. Die weet ik nu echt te appreciëren als ik terug in Limburg ben. Verder heb ik altijd gezegd dat de Limburgers veel gemeen hebben met de Oostenrijkers. Het soort van humor en de gezonde zelfspot die we in Limburg hebben, hebben de collega’s in Wenen ook.

Eet je daar anders dan je hier deed?

Aangezien ik heel veel op reis ben, ben ik wel vaak aangewezen om buitenshuis te eten. Voor mij is het dus moeilijk om regelmatig zelf te koken. Wat ik toch wel erg mis sinds ik in het buitenland woon, zijn de frituren. In Wenen heb je wel een Würstelstand, maar een Sacherwurstel kan toch echt niet op tegen een lekker frietje special van de frituur!

INTERVIEW: Limburger in het buitenland – Anneleen Lenaerts - Flashmagazine

Wat mis je nu het meest in Limburg?

Thuis en familie natuurlijk! Verder de rust, de natuur en de gezellige, ontspannen sfeer van Limburg.

Denk je ooit nog terug naar België te verhuizen?

Op dit moment zie ik dat niet meteen gebeuren. Ik heb het nog erg naar mijn zin in Wenen, maar zeg nooit nooit. Ik had ook niet kunnen denken dat ik ooit in Wenen zou belanden, dus ik zie wel wat het leven nog brengt.

Was de verhuis het waard?

Absoluut! Ik ben ontzettend dankbaar dat ik op zo’n mooie plek terecht ben gekomen die professioneel gezien niet beter zou kunnen zijn. Bovendien is het leren kennen van een nieuwe stad en cultuur altijd enorm verrijkend.

INTERVIEW: Limburger in het buitenland - Flashmagazine

Was het moeilijk om alles achter te laten?

Ja en nee. Het vooruitzicht om bij een van de beste orkesten ter wereld aan de slag te gaan, was natuurlijk een droom. Ik had dan ook een duidelijk doel voor ogen waar ik echt naar uitkeek. Anderzijds had ik met Oostenrijk of Wenen helemaal niets gemeenschappelijk. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld na hun studies in het buitenland blijven hangen en daardoor een sociaal netwerk hebben opgebouwd, maar dat was bij mij niet het geval.

Wat was de grootste aanpassing?

Het achterlaten van vrienden en familie waardoor je echt op zoek moet gaan naar een nieuw “vangnet”. Alles was nieuw: eerst en vooral de taal (want ik sprak amper Duits), het werk zelf en een nieuw sociaal leven opbouwen van nul. Dat heeft toch wel wat tijd nodig.

INTERVIEW: Limburger in het buitenland - Flashmagazine

Kom je nog vaak naar Limburg en wat is dan je favoriete plekje?

Ik ben enorm veel onderweg voor concerten, zowel met het orkest als solo. De keren dat ik echt naar België kan komen, kan je dus dikwijls op één hand tellen. Als ik er dan toch geraak, vertoef ik het liefst bij mijn ouders thuis in Peer. Dat zal ook altijd de plek blijven waar eventjes alle zorgen wegvallen en ik echt kan ontspannen.

Krijg je vaak bezoek van thuis?

In mijn beginjaren in Wenen heb ik veel bezoek gekregen van thuis, omdat ik zelf niet de mogelijkheid had door een drukke agenda om eens af te komen. Intussen is dat wel een klein beetje geminderd en probeer ik wat meer naar Limburg te komen.

INTERVIEW: Limburger in het buitenland – Anneleen Lenaerts - Flashmagazine
© Marco Borggreve

Ben of ken jij een Limburger in het buitenland zoals Anneleen Lenaerts die z’n ervaring wil delen? Twijfel niet en stuur snel een mailtje naar tine@intermedia.be!

Anneleen Lenaerts is trouwens niet de enige Limburger in het buitenland! Benieuwd wie er nog zoal de stap waagden? Lees snel verder!