Dit unieke pareltje is de verblijfplek van ontwerpster en vintage-liefhebber Kristien Follon, haar partner in crime Jeroen Marcelis en hun koddige kleuterdochter Dot. Samen toverden zij een charmant Hasselts rijhuis om tot een pand met een pittig, nostalgisch karakter. Hun geheim? Dappere keuzes en talrijke brocante schatten! 

Een boeiend renovatie-dossier met liefde voor oude objecten

Wie is Kristien als ontwerper? 

Op mijn 22ste richtte ik modelabel TITI + THE GERMAN KID op en verkocht ik exclusieve streetwear aan klanten in binnen- en buitenland. Ook werkte ik samen met bands, DJ’s en modemerken en opende ik mijn atelier en winkel in Hasselt. Na 10 jaar sloot ik dat hoofdstuk af op een hoogtepunt, of zo voelde het voor mij althans. Na de geboorte van Dot werd ik freelance designer en al snel kreeg ik een kans als ontwerper bij de meisjesafdeling van JBC.

“Van oude school tot postkantoor… alles kon een optie zijn!”

Hoe is jullie oog op deze woning gevallen? 

We zochten bewust naar een thuis waar onze oude items zouden passen. Van oude school tot postkantoor… alles kon een optie zijn! Uiteindelijk werd het dit rijhuis net buiten de Hasseltse grote ring, mét grote tuin en leuke hoekjes. Er was veel ruimte voor verbetering, maar dat stond ons toe er meer eigenheid in te brengen. We zijn ook blij met de authentieke details die zorgen voor eenheid in ons interieur.

Hoe zou je deze stijl omschrijven? 

Goh… dit is héél moeilijk omdat we volledig ons ding doen. We hebben INDUSTRIËLE kabelgoten in de keuken, een STOERE betonnen zuil dwars door onze achterbouw en we werken met zichtbare houten balken als plafond die heel NATUURLIJK aanvoelen. Ons interieur is dan weer heel VINTAGE.

Vanwaar die nostalgische passie voor vintage?

Jeroen en ik zijn vormgevers. Ons grootste raakvlak is de liefde voor unieke ontwerpen. Hij is veel bezig met lettertypes, ikzelf met illustratie en dan vooral de vormgeving van de jaren 40-50-60. Het begon ooit met één mooi reclamebord, dan kwamen er mooie inktpotjes op ons paden, nadien werden we verliefd op de prachtige patronen van West Germany-keramiek en zo blijft ons interieur organisch groeien.

Waar haal je deze unieke stuks vandaan? 

Wij bezoeken in de zomermaanden minstens één antiek- of rommelmarkt per weekend en zo komen er altijd wel leuke items op ons pad. We gaan zelden concreet voor één specifiek item op stap… Zo krijgt elk stuk een uniek verhaal en blijft de zoektocht avontuurlijk.

Aan welk stuk zijn jullie het meest gehecht? 

Boven onze zetel in de living hangt een prachtig schilderij van de peter van Jeroen, hij is helaas een tijdje geleden overleden. Dat werk zouden we als eerste redden uit een brand.

Hoe pak je zo’n renovatie aan?

We renoveerden zéér grondig en braken alle koterijen af tot aan het volume van het oorsponkelijke woonhuis. Dan volgden nieuwe elektriciteit, sanitairleidingen, dakisolatie en een groendak op de nieuwe bijbouw. Tot slot testten we op asbest om zeker te zijn dat alle schadelijke stoffen verdwenen waren. 

“We hebben 2 jaar moeten kamperen in een héél klein deel van ons huis.”

Wat verliep moeizaam?

Onze keuken was een enorme puzzel owv het wegwerken van de elektriciteitskast en de grote nood aan bergruimte. Daarom kozen we voor een nieuwe keuken ipv opgemaakte meubels. Wegens covid-19 duurde de oplevering veel langer. Hierdoor hebben we 2 jaar moeten kamperen in een héél klein deel van ons huis.

Op welke elementen ben je het meest trots?

Trots? Dat ben ik op de bakstenen muur aan de trap! We verwijderden pleisterwerk van 3 etages en maakten de baksteen stofvrij. Een immens werk dat er nu voor zorgt dat zelfs onze gang een leuke plek is. Ook de houten balken en zwarte muren in de slaapkamer creeëren een gezellig geheel.

Wat is dé gouden tip voor renoveerders?

Denk zéér goed na over wat je zelf kan. Wij dachten oorspronkelijk alles uit te besteden, maar uiteindelijk merk je dat je meer kunt dan je zou denken.

DELEN