Flash Magazine zet graag sterke mensen in de spotlight. Gisteren vierden we Wereld Downsyndroomdag, een dag waarop mensen steun betuigden voor mensen met het Downsyndroom. Wij vinden dat mensen met Down elke dag van het jaar in de bloemetjes mogen gezet worden, en daarom verlengen we graag deze speciale dag! 

Clara Tielens is een sterke dame van 54 jaar. Ze laat zich niet stoppen door het Syndroom van Down en werkt bij het dienstencentrum voor personen met een handicap ’t Weyerke in Heusden-Zolder.

Ook naast haar werk is Clara een bezige bij. Ze speelt piano en ze gaat twee keer per week badmintonnen. Daarnaast vult ze haar tijd met lezen, haken en breien. Ze durft haar omgeving zelfs af en toe te trakteren op een concertje met haar keyboard.

Wat is jouw taak bij ’t Weyerke?

Ik werk binnen ’t Weyerke in Winkel Atelier Idee. Dit is een winkeltje waar we handgemaakte spullen verkopen zoals kaarsen, kaartjes, keramiek…

Ook ga ik op dinsdag- en donderdagvoormiddag helpen in een leefgroep. Daar help ik dan met poetsen, opruimen, strijken… Kortom: mijn helpende handjes zijn zeer welkom en ik doe het heel graag!

Vind je het leuk dat mensen met het Downsyndroom steeds vaker in de media komen? 

Dat vind ik wel leuk. Ik heb ook naar het programma ‘Down The Road’ gekeken: een heel fijn en grappig programma. In veel situaties kan ik mezelf ook terugvinden.

Op welke prestatie ben je het meest fier?

Ik ben heel blij en gelukkig eigenlijk met alles in mijn leven. Veel geluk haal ik uit mijn naaste familie, mijn petekind, mijn zus en haar man en de kindjes van mijn nichtje. Al deze dingen maken me heel gelukkig, het samenzijn. Ik ben ook gelukkig dat ik hun kan helpen met veel dingen. Zo ben ik van mijn petekind ook strijkmoeke. En daar ben ik heel fier op!

Ondervind je soms moeilijkheden omwille van het Downsyndroom en hoe ga je hier dan mee om?

Soms heb ik het moeilijk, ja. Dat ik anders ben als iemand anders. Ik ben dan wel zo geboren, maar toch merk je soms de verschillen op. En dat maakt me soms wat verdrietig.

Heb je een partner? Heb je moeilijkheden ondervonden om deze te vinden? En heb je dan liever een partner met of zonder Downsyndroom?

Ja, Marco is mijn liefje! Wij zijn al heel lang samen en nog steeds dolverliefd. Ik heb geen moeite of last ondervonden met een liefje te vinden. Mijn partner heeft ook het Downsyndroom en dat vind ik fijn, maar dat is niet de reden dat we samen zijn. Ik had ook verliefd kunnen worden op iemand zonder het Downsyndroom.

Wat vind je het leukste aan het Downsyndroom?

Ik ben er wel fier op! Ik ben lenig, heb gevoel voor ritme en ben best trots dat ik uniek ben.

En is er er ook iets dat je er vervelend aan vindt?

Soms vind ik het vervelend dat we er allemaal hetzelfde uitzien, daar heb ik het wel wat moeilijk mee. Ook met de beperking in het algemeen heb ik soms wat last. Ik ben heel gevoelig en als ik merk dat ik dingen minder goed snap of begrijp, vind ik dat vervelend.

Soms vind ik het ook moeilijk dat ik niet op mijn mama lijk, omdat ik er zo anders uitzie. Ik zie de gelijkenissen niet omdat ik het Downsyndroom heb.

Wat is je levensdroom?

Badmintonnen vind ik echt een droom die is uitgekomen. Ook helpen in de leefgroep vind ik fantastisch. Soms heb je niet meer nodig dan de kleine dingen in het leven die je gelukkig kunnen maken en ik geniet ten volle van alles wat op me afkomt.

En… Misschien viel het jou al op, maar ook Clara trok gisteren twee verschillende sokken aan! Ze haalde zelfs speciaal haar sandalen uit de kast om het iedereen te tonen.

INTERVIEW: Clara, een sterke dame met het Downsyndroom

Naast Clara bestaan er nog heel wat straffe madammen!