Onze collega Lies Gaethofs gaat samen met jullie de uitdaging aan om deze maand haar plasticverbruik tot een minimum te beperken en haar ervaring met ‘mei plasticvrij’ te delen. Of dat alleszins te proberen. De insteek is om niemand met de vinger te wijzen, maar om tot inzichten te komen, tips te geven en vooral: zich bewuster te worden van de problematiek. 

Donderdag 21 mei 2020

Mei plasticvrij kwam met een zeer leuk initiatief op de proppen: hét grootste plasticvrije aperitief ooit organiseren onder het motto ‘Schol zonder brol’. De apero is namelijk het uitgelezen moment waarop je gretig in plastic verpakte hapjes in huis haalt: chips, borrelnootjes, dipsausjes, olijven, zongedroogde tomaatjes… Dat kan anders, dachten ze bij mei plasticvrij! Waarom niet zelf je hapjes maken en zo de plastic berg verminderen? 

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij week 3 - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Zo gezegd, zo gedaan. Ik dook de keuken in en ging aan de slag. Op de Facebook evenementenpagina van Schol zonder Brol stonden een heleboel receptjes. Handig! Ik koos voor fool proof hummus van geroosterde paprika, bloemkoolcrackers en een vegan aioli (vegan mayonaise met look en paprikakruiden). Bij Prana Bio Bulk kwam ik eveneens Gimber tegen: een alcoholvrije gemberdrank. Perfect voor een hete apereau en weer een leuke mei plasticvrij ervaring erbij. Schol!

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij week 3 - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Maandag 18 mei 2020

Het was weer tijd voor boodschappen! Met mijn ervaring van vorige keer in het achterhoofd trok ik naar de supermarkt. 

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij week 3 - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Kent iemand het fenomeen? Je hebt thuis een hele hoop herbruikbare groentezakjes liggen, maar je vergeet ze mee te nemen naar de winkel. Het overkomt mij veel te vaak! Gelukkig kan je groentjes ook gewoon los in je boodschappentas leggen. 

Voor de rest liet ik me nog wel vangen aan de plastic… Radijsjes en aardbeien waren er niet zonder verpakking, jammer! Of toch niet in de supermarkt. Aan mijn zoektocht naar goede crackers heb ik mij mateloos gestoord. De meeste zitten in een kartonnen verpakking, maar zijn dan binnenin nog eens per x aantal in plastic verpakt. Heel teleurstellend! Gelukkig viel mijn oog op dit eigenaardig uitziend driehoekig pak met enkel een papieren wikkel. Bovendien bevatten ze geen rotzooi ingrediënten, dus dubbel win!

Yoghurt zit vaak in een plastic beker waar je de kartonnen wikkel wel ronduit kan doen om alles netjes te sorteren (zoals je hieronder ziet). De exemplaren die ik kocht waren ook zo, maar dan wel zonder het plastic dekseltje!

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij week 3 - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Toch al beter gescoord dan vorige keer, maar het kan nog altijd beter!

Woensdag 13 mei 2020

Het is iets wat we dagelijks doen (hoop ik toch?): onze tanden poetsen. Zo greep ook ik vanochtend achteloos en half slapend naar mijn tandenborstel en de tube tandpasta. En deze bestaan uit plastic dat je na verloop van tijd gewoon weggooit… En zo zijn er nog dingen in de badkamer waar mijn oog op viel, zoals mijn scheermesje en fles(sen) shampoo! Ik vatte de koe bij horens, want mijn tandenborstel was bij nader inzien toch dringend aan vervanging toe, en ging op zoek naar plasticvrije alternatieven!

Mijn tandenborstel is nu gemaakt van bamboe! Die moet je toch nog altijd weggooien na verloop van tijd?” Klopt, maar bamboe is biologisch afbreekbaar en de haartjes zijn recycleerbaar. Bamboe is overigens de snelste hernieuwbare grondstof doordat het 1m per dag kan groeien! Hierdoor kan er vaker geoogst worden en is het ecologisch verantwoord.

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Ik kreeg van een vriendin reeds een shampoo bar, maar ga mijn flessen natuurlijk eerst nog opgebruiken (eentje was zelfs al gemaakt van gerecycleerd plastic, goed bezig!) maar erna ga ik overschakelen naar het alternatief. Ik las dat je haar hier wat aan moet wennen, dus ik ben benieuwd! 

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

En ten slotte ruilde ik mijn plastic scheermesje in voor een safety razor van metaal. Bij dit exemplaar vervang je gewoon de mesjes wanneer ze bot zijn en bespaar je dus een hoop plastic! 

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Al deze spullen zijn trouwens verkrijgbaar bij Prana Bio Bulk te Heusden-Zolder.

Dinsdag 12 mei 2020

Tijd voor #trashfreetuesdays in mijn ervaring van mei plasticvrij! Met deze hashtag wil Laura Van De Woestyne, aka ‘Laura from the desert’ op Instagram, iedereen aansporen om op dinsdag zwerfvuil te rapen. Zo gezegd zo gedaan! Ik trok een paar (herbruikbare) werkhandschoenen aan en ging met mijn (eveneens herbruikbare) zakken op pad. 

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Ik wandelde een afstand van 3km en ben toen moeten stoppen omdat mijn beide zakken VOL zaten. Wat kwam ik het meeste tegen: blikjes frisdrank, lege pakjes sigaretten en bijhorende peuken, snoepwikkels, maar ook piepschuim! En dat piepschuim blijft tientallen jaren liggen in de natuur als het niet wordt opgeruimd.

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Wist je trouwens dat er ook plastic zit in sigarettenpeuken? En nog een hele hoop andere giftige stoffen? Als de weggegooide filter uiteenvalt, sijpelen die chemicaliën de grond of het water in. Neem dus je peuken voortaan mee naar huis en gooi ze daar weg!

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Maandag 4 mei 2020

Boodschappendag! Ik weet niet hoe het komt, maar het wordt precies weer drukker in de supermarkten. Of ligt dat aan mij? Aanschuiven op 1,5m afstand, verplicht een ontsmette kar in ontvangst nemen, mondmaskers… Het is allemaal geen rariteit meer. Als je mij een half jaar geleden had verteld dat een supermarktbezoek er zo zou uitzien, had ik je heel raar aangekeken. Maar dit is nu de realiteit waarin we leven. Ik moet toegeven dat ik er niet aan gewend raak en dus altijd wat gedesoriënteerder winkel dan anders. Om mei plasticvrij door te komen, is er dus nog wat werk aan de winkel…

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Ik hoorde reeds in het nieuws dat voorverpakte groenten en fruit aan een opmars bezig waren door Corona, omdat dit hygiënischer lijkt. De verpakking gooi je namelijk weg, waardoor er geen bacteriën op je boodschappen zitten. Toch moeten we ons gezond verstand blijven gebruiken. Verse ademdruppels die je in je gezicht kan krijgen, zijn risicovol. Als deze op groenten of fruit zouden terechtkomen, zal het virus daar niet lang op overleven. Daarbij moet je fruit en groenten sowieso wassen voor gebruik. Groenten kan je trouwens ook nog koken en fruit wordt vaak geschild. Je kan dus met een gerust hart onverpakte groenten en fruit kopen!* Meer nog, ik betrap mezelf erop dat ik naar voorverpakte dingen grijp, maar eerder omdat ik dan sneller uit de winkel kan en niet zozeer uit schrik voor het virus. Volgende keer dus beter en bewuster! 

*Bron: VRTnews

Vrijdag 1 mei 2020

Tijdens een vorige redactievergadering was iedereen enthousiast over het idee dat ik mij zelf aan mei plasticvrij zou wagen en mijn ervaring ging delen. Maar toen stond mei voor de deur en was het voor mij niet duidelijk of we hier wel mee moesten doorgaan. “De mensen mogen nu al niks, is het dan wel verstandig om nog eens met de vinger te gaan wijzen richting hun plasticgebruik?”, was mijn eerste reactie. Tot ik een van mijn vele wandelingen langs het kanaal maakte en het voor mij glashelder werd dat deze kwestie, desondanks alles, toch wat aandacht verdient. Ik laat volgende foto’s voor zich spreken…

Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs
Collega Lies deelt ervaring mei plasticvrij - Flashmagazine
© Lies Gaethofs

Maar waarom is plastic nu zo slecht? 

Plastic is eigenlijk geen slechte uitvinding. Het is goedkoop om te maken, het is sterk en flexibel, gaat decennia lang mee en heeft ontelbaar aantal toepassingen. Maar er is momenteel te veel plastic in omloop. En net daarom is het ook een slechte uitvinding: we krijgen het niet weg! Vooral wegwerpplastic is hier de boosdoener. Een materiaal dat is ontwikkeld om superlang mee te gaan, gooien wij na één gebruik weer weg. Bijna alle plastic dat ooit gemaakt is, bestaat nog steeds in een of andere vorm. Experts voorspellen trouwens dat plastic zo’n duizend jaar kan blijven bestaan… Dat plastic wordt afgebroken tot microplastics en komt in onze voedselketen terecht. Het plastic dat in het kanaal werd gedumpt, komt dus ooit op je bord terecht. 

Kan je je plasticverbruik eigenlijk wel tot nul reduceren? Nee, dat lijkt me zeer sterk. Daarom is ‘Refuse, Reduce, Re-use, Recycle‘ voor mij de leidraad. 

  • Refuse: Weiger wegwerpplastic zoals zakjes, rietjes, voorverpakte groenten…
  • Reduce: Gebruik herbruikbare zakjes en kies voor het plasticvrije alternatief (als er één is).
  • Re-use: Hergebruik het plastic dat je toch hebt: ik spoel mijn plastic diepvrieszakjes na gebruik uit en gebruik ze tot ze écht niet meer goed zijn. Hetzelfde kan je doen met die plastic rietjes die je toch nog hebt liggen.
  • Recycle: Voor mij een no-brainer; recycleer je plastic en gooi het vooral niet in het kanaal of in de berm!

Wekelijks geeft Lies hier een update over haar ervaring van mei plasticvrij. Maar hou ook zeker de stories op Facebook en Instagram in de gaten voor een extra blik achter de schermen!