Let er maar eens op als je binnenkort na het bezoek aan het autosalon de oogst aan kleurrijke brochures doorbladert: “connected” is hét dingetje van dit moment. Bijna alle nieuwe wagens worden er standaard van voorzien.

Een Connected Car is niet hetzelfde als een zelfrijdende auto.

Een Connected Car verzamelt continu data over zichzelf én over jouw rijgedrag en deelt deze informatie vervolgens via het internet op een platform zodat je inzicht krijgt in de gegevens. Het voertuig slaat onder meer informatie op over de locatie, het rijgedrag, de gereden routes en de toestand van de auto. Denk bv. aan de staat waarin je accu verkeert of wanneer de volgende servicebeurt zich aandient. Garages, maar ook Touring, gebruiken deze data om snel storingen op te sporen.

Maar deze gegevens kunnen de bestuurder eveneens helpen om meer uit hun auto te halen. Zo kan het navigatiesysteem in real time informatie ontvangen, bijvoorbeeld over verkeersdrukte, en aan de hand daarvan een alternatieve route aanbieden.

Het ‘connected’ zijn faciliteert ook het gebruik van elektrische en hybride voertuigen: waar kan laden het snelst op basis van de huidige locatie en batterijstatus van mijn auto?

Voorts zijn Connected Cars steeds vaker in staat zelf een nooddienst te bellen in geval van een ongeluk.

Wifi kan je bij een dergelijke auto integreren, met bediening via je smartphone. Draadloos bellen en je eigen muziek afspelen is dan kinderspel.

Track & trace

Aan de hand van een analyse over je snelheid, acceleratie, rembewegingen, toerental en het stationair draaien van de motor krijg je een terugkoppeling op je rijgedrag en zie je hoe je zuiniger kunt rond toeren. Fijn voor je portemonnee én het milieu.

Met je mobiel betalen voor parkeren kan al langere tijd. Met een Connected Car kan je automatisch de parkeertransacties stop zetten. Op een overvolle parking moet je trouwens nooit meer zoeken naar je heilige koe. Op basis van GPS weet je met een Connected Car altijd waar je auto is. Ook handig als je auto gestolen is. Daarnaast is het vaak mogelijk om virtuele grenzen in te stellen, rond bijvoorbeeld je huis. Wanneer je auto dit gebied inkomt of verlaat, ontvang je een melding op je smartphone. Je weet dus altijd wanneer de kinderen er met je auto vandoor gaan tijdens je afwezigheid. Voor zakelijke rijders is vooral de mogelijkheid van ritregistratie nuttig.

DELEN