Moeders en dochters. Soms zijn ze heel verschillend, maar vaak ook wel hetzelfde. De Hasseltse fotografe Joke Timmermans legt met haar project Copy Paste de gelijkenissen tussen generaties vast op de gevoelige plaat. Voor Moederdag pikten we de leukste gelijkenissen tussen moeder, dochter, tante, grootmoeder… ertussenuit. Kijk je mee naar dit interessante fotografieproject?

Hoe ben je op het idee gekomen om aan dit project te beginnen? 

Luba, een vriendin van me, liet me een oude foto zien van haar oma. “Vind je niet dat ik op haar lijk?”, vroeg ze. Ik vond de gelijkenis treffend en besloot Luba te fotograferen op dezelfde manier, in dezelfde houding, onder dezelfde lichtomstandigheden. Het resultaat was verbluffend. De gelijkenis was opeens nog groter! Dat bracht me op een idee: Wat als ik nu eens een reeks lookalikes fotografeer? Ik vond er nog een vijftal. Maar de bal ging pas echt aan het rollen toen de pers erachter kwam waar ik mee bezig was en mijn project opeens in alle kranten stond. Zo contacteerden veel mensen me die op één van hun voorouders lijken. Ondertussen heb ik een twintigtal lookalikes vastgelegd. Ik vertrek steeds vanuit de oude foto die ik reconstrueer.

Ik ben erg gefascineerd door dat gegeven van lookalikes. ‘Je lijkt als twee druppels water op…’, dat is een uitspraak die je vaak hoort. Mensen gaan dikwijls op zoek naar gelijkenissen bij hun voorvaderen. Het is iets universeels. Het maakt deel uit van de zoektocht naar je identiteit: wie ben ik? Op wie lijk ik?

Welk verhaal heeft jou het meest aangegrepen? 

Het verhaal van Joke en haar mama Lieve. Haar mama stierf toen ze 16 was. Joke worstelde heel erg met dat verlies en leed er jaren onder. De liefdevolle manier waarop ze over haar mama praatte, hoe ze het verdriet een plaats heeft gegeven… was zo pakkend!

Toch zijn veel verhalen mooi, omdat er altijd heel veel liefde is tussen voorouder en nakomeling. En ja, soms is er ook verdriet, verlies, pijn… Dat hoort jammer genoeg ook bij het leven.

Copy Paste: de gelijkenissen van moeder op dochter - flashmagazine.be
Joke en haar mama Lieve. ©Joke Timmermans

Hoe reageren de gefotografeerden na het zien van de beelden?

Ze reageren blij, verrast, ontroerd… Door de foto van zichzelf naast die van de voorouder te zien, beseffen ze vaak nog meer hoe erg ze op elkaar gelijken. Dat is een bijzondere ervaring. En voor velen is het een emotioneel moment, net omdat ze een bijzondere band hebben met hun moeder/grootmoeder/vader/grootvader…

Lijk je zelf sterk op een familielid van jou? 

Ik lijk helemaal op niemand! Alleen maar op mezelf, haha. Vandaar misschien ook mijn fascinatie voor gelijkenissen tussen mensen, want ik vind het ergens wel jammer. Mijn familieleden zeggen wel vaak dat ik op mijn grootmoeder lijk. Niet fysiek maar in mijn manier van zijn en doen. Ze was een heerlijk mens, dus dat is ook al een leuk compliment!

Het project Copy Paste

De ene keer legt de Hasseltse fotografe de gelijkenissen tussen moeder en dochter vast, de andere keer zitten er al enkele generaties tussen of is er een andere link tussen de gefotografeerden. Maar de gelijkenissen? Die zijn er altijd!

©Joke Timmermans

Ben jij zelf ook een copy paste van je (voor)ouders? Meld je dan gerust bij haar, want ze is steeds op zoek naar nieuwe modellen om op haar gevoelige plaat vast te leggen. En natuurlijk zijn ook wij benieuwd naar de gelijkenissen tussen jou en je mama, of andere familieleden!