Maandelijks houdt David een aantal kwesties tegen het licht. Op een gezonde, maar kritische manier deelt hij zijn persoonlijke visie hierover en neemt jullie graag mee in zijn diepere gedachten. Lees je mee?

Het lijkt een nieuw woord, maar dat is het niet. Een zinnenbeeld voor: ‘Lijkend op de herfst’, ‘Eigenschappen van het najaar’. Het weer verandert van gedaante en schudt de getaande zomerhuid af. De zon zoekt rust. Een hemellichaam dat zich even nestelt in lagere regionen. Om de hoek loert de herfst. Wanneer hij exact tevoorschijn komt, weet niemand. Maar hij meldt zich geheid. Persoonlijk vind ik de nadagen magistraal. Zich herfstig voelen, hoort daarbij. Decompressie van een voorgaand seizoen vol zon, groen en warmte. We hebben die slingerbeweging tussen jaargetijden nodig, ook al lijkt het erop of mensen altijd zomer willen, mezelf incluis. Het is een onrealistisch plan, een onhaalbare weerkaart, een tegennatuurlijke beweging. 

De herfst biedt alleen maar voordelen. De wereld past zijn kleur- en geurinstellingen aan. Bossen zijn ware openluchtmusea voor liefhebbers van intense tinten en dramatische flora. In de fauna is het voor de blijvers een drukte van jewelste. De vertrekkers maken zich dan weer op voor een lange reis. Het buitenlicht is geler, zachter, warmer. Fotografen houden van seizoen nummer drie. De laagstaande zon in de rug. Alsof de grootste ster ons nog een laatste duw geeft richting donkere dagen. Instagram, maar dan écht. 

Gevoelige mensen merken aan hun gemoed dat de barometer wijzigende standen aangeeft. Het is geenszins de bedoeling dit gevoel te bagatelliseren, maar weet dat je lichaam gewend is aan die dualiteit. Minder licht verandert je bioritme. Je gaat wat meer in spaarstand leven. Je activiteiten verleggen zich naar binnen. Automatisch zoek je de huiselijkheid op. En dat is goed. Probeer dingen te doen die hoog scoren qua gezelligheidsgraad. Stoofpotjes maken, koekjes bakken, gezelschapsspellen, …of gewoon tv kijken. Waarom geen leuk citytripje? Of een lange wandeling op een onstuimig, verlaten strand? Een blokje rond in eigen streek? Kleerkastgewijs je voorjaarsgarderobe inruilen voor de najaarsvariant? Kniediep tuinieren? Geen tijd om somber te zijn. Investeer in herfstigheid. Je krijgt meer dan je geeft. Vindt meer dan je zoekt.

Dan hoor ik jullie denken: ‘Geef je goede raad maar niet weg’. Ik beken. De ene herfst is de andere niet. Veel factoren kunnen rooskleurigheid vergrauwen en je het gevoel geven dat je maar niet uit de schaduw van je zorgen geraakt. Een jaar geleden lachte het bestaan me niet toe. Leven werd overleven. Beyond broken. Dit jaar is helemaal anders en zijn veel wondes gelikt. Nieuwe liefdes, fijne gezelschappen en terug worden wie ik écht was, verfraaien mijn dagen. 

Herfstig. Een subtiele mix van een zweempje geluk, een wolkbreuk positiviteit en gegrepen kansrijkdom. Een cliché edoch een bewezen waarheid. Neem gerust een ontspannen aanloopje voordat je duikt in het najaar. Ik wens jullie alvast een zachte landing… bovenop een berg bladeren. 

DELEN