De tijd voor familiefeesten, cadeautjes, warmte en gezelligheid komt eraan. Iedereen brengt zijn huis in gereedheid voor de meest sfeervolle periode van het jaar. En daar hoort de perfecte boom bij. Maar de juiste kerstboom kiezen, kan soms al eens overweldigend zijn… Daarom maken wij je graag wegwijs, als je door de bomen het bos niet meer ziet!

Fijnspar

De fijnspar staat bekend als de traditionele kerstboom en komt uit Noord- en Oost-Europa en grote delen van Azië. De boom draagt donkergroene naalden en heeft die kenmerkende dennengeur die je met Kerstmis associeert. Hij verliest wel sneller zijn naalden.

De juiste kerstboom kiezen: een overzicht - Flashmagazine

Fraserspar

Een over het algemeen duurdere boom die traag groeit. Hij heeft lange, donkergroene, platte, buigzame naalden die spiraalsgewijs de twijgen sieren. De onderkant is zilverkleurig en hij ruikt een beetje naar terpentijn. Hij heeft een zuilvormige bouw en reikt tot 25 meter hoog.

De juiste kerstboom kiezen: een overzicht - Flashmagazine

Nordmannspar

Een zeer populaire kerstboom met donkergroene, zachte, platte naalden. De bovenkant van de naald glimt en de onderkant is blauw-wit gelijnd in lengtestrepen. Als je de naalden kneust, komt er een sterke citrusgeur vrij. Van alle bomen houdt hij het langst zijn naalden vast. Kan tot 60 meter hoog worden.

De juiste kerstboom kiezen: een overzicht - Flashmagazine

Blauwspar

Een geliefde tuinconifeer van origine uit Noord-Amerika. Met zijn citrusgeur als handelsmerk, prikken zijn blauw-groene naaldjes wel flink. En dat is misschien een nadeel. Als je hem in de tuin wil zetten, moet je ermee rekening houden dat hij tot 30 meter hoog kan worden.

De juiste kerstboom kiezen: een overzicht - Flashmagazine

Servische spar

De laatste jaren won deze boom terrein in populariteit. Vooral door zijn mooie spreiding van takken, waardoor decoreren makkelijker is. Nadeel: hij verliest betrekkelijk snel zijn naalden. De boom komt voor langs de rivier Drina in het grensgebied van Servië en Bosnië. 

De juiste kerstboom kiezen: een overzicht - Flashmagazine

Een paar tips

  • Check de versheid van de boom en durf er gerust naar vragen
  • Laat een kluitboom een beetje acclimatiseren in de schuur of garage, voordat je hem plant
  • Kluit of afgezaagd, altijd veel water geven

Met dit overzicht wordt de juiste kerstboom kiezen een stuk gemakkelijker! Nog een leuke activiteit om in feeststemming te komen? Breng eens een bezoekje aan de mooiste kerstmarkt van Europa!