Maar liefst 83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen bogen zich over de vraag welke Europese spin in 2020 in de kijker wordt gezet. Lees snel verder om te ontdekken wie de titel wegkaapt, als je durft!

Gerande oeverspin

De gerande oeverspin behoort tot de familie van de kraamwebspinnen. In België is het trouwens een van de vier wettelijk beschermde spinnensoorten. Ze komt dus wel degelijk ook bij ons voor. Al is de kans dat je ze ook werkelijk zal tegenkomen vrij klein. In de Vlaamse Rode Lijst staat namelijk vermeld dat ze met uitsterven bedreigd is, vanwege het verdwijnen van haar biotoop. Kom je ze wel tegen? Geef dat dan zeker door via de meldingssite van Natuurpunt! Want dat is ook de reden dat deze soort gekozen werd: de jury hoopt namelijk de verspreiding beter in kaart te kunnen brengen.

Dit is de Europese spin van 2020! - Flashmagazine
© Wikipedia

Hoe ziet ze eruit?

Met een lichaamslengte van 15-22 mm bij vrouwtjes en 10-16 mm bij mannetjes, is de gerande oeverspin een van de grootste spinnensoorten in België. Ze heeft een stevig postuur en een geel-bruine tot zwartbruine basiskleur. Aan beide zijden van het lichaam loopt meestal een beige tot gele lengtestreep die zowel over het kopborststuk, als over het achterlijf loopt.

Dit is de Europese spin van 2020! - Flashmagazine
© Maarten Jacobs

Waterrat

De gerande oeverspin spint geen web, maar gebruikt het wateroppervlak om  te jagen op prooien. Ze loopt over het water wanneer ze er eentje gespot heeft. Daarnaast kan ze zelfs duiken! Dat doet ze om ook daar op zoek te gaan naar voedsel, maar evenzeer als er gevaar dreigt.

Dat je de Europese spin van 2020 in je tuin vindt, is vrij onwaarschijnlijk… Benieuwd welke beestjes je wel eens kan tegenkomen?

Bron: Arabel