We hebben het vaak over kleuren die ons het mooist staan, geweldig in ons interieur passen en in het algemeen er leuk uitzien. Maar heb je je al eens afgevraagd wat eigenlijk de lelijkste kleur is? Wij zochten het uit…

Opaque couché

De kleur die de “eer” mee naar huis mocht nemen van lelijkste kleur ter wereld is Pantone 448C, ook wel opaque couché genoemd. Het is een mix van olijfgroen en donkerbruin en is dus echt z’n naam waardig.

Dit is de lelijkste kleur ter wereld! - Flashmagazine
©️ Pantone

Onderzoek heeft beslist

Hoewel Pantone zelf niet zo heel erg blij was met die keuze, voor hen zijn namelijk alle kleuren gelijk, is het een Australisch onderzoek dat de ware aard van deze kleur aan het licht bracht. De overheid wou daar namelijk de verpakking van sigaretten zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Met woorden zoals ‘vuil’ en ‘dood’ die gelinkt werden aan deze kleur door het testpubliek, is het dan ook niet verwonderlijk dat Pantone 448C uit de bus kwam als “winnaar” van dit onderzoek.

Gelukkig zijn de meeste kleuren wel gebruiksvriendelijk. Zo zoekt Pantone zelf ook altijd de kleur van het jaar uit. Benieuwd welke variant volledig trendy is dit jaar? Ook dat zochten we voor je uit!