Kerst en nieuw liggen nog maar net achter ons, of er tekent zich alweer een nieuwe feestdag af aan het ornament. Schuldige is Paus Gelasius I die in het jaar 496 ’Valentijnsdag’ in het leven riep. Zoals je weet is zowat elke dag van het jaar gewijd aan minstens één heilige. Zo werd 14 februari uitgeroepen tot Heilige Valentijn. Maar wat is nu eigenlijk de echte betekenis van valentijn?

Sint wie?

Sint Valentijn leefde in de 3de eeuw na Christus. Vermoed wordt dat hij een Romeins priester was. Tijdens de christenvervolgingen kwam hij om het leven, maar de traditie is springlevend.

Wat is nu eigenlijk de echte betekenis van valentijn? - Flashmagazine

Ontstaan

Dat 14 februari de dag der geliefden zou zijn, werd dus beslist door Paus Gelasius I. Het ontstaan van Valentijnsdag zoals wij die kennen, kwam wel een hele tijd later, zo’n slordige paar honderd jaar. Voor België is het pas sinds de midden jaren 1990 dat men deze dag ging vercommercialiseren. Liefde geeft nu eenmaal veel mogelijkheden. Van kaartjes en lingerie, tot etentjes en andere verrassingen. Toch kon de oorsprong ervan niet verder van het heden liggen. Alles behalve commerce.

Wat is nu eigenlijk de echte betekenis van valentijn? - Flashmagazine

Betekenis

Meest aangenomen wordt dat de betekenis van Valentijnsdag werd vormgegeven door Lupercalia. Dit was een zeer oud vruchtbaarheidsfeest ten tijde van de Romeinen. Men vierde Lupercalia ter ere van Juno, beschermer van de vrouw en het huwelijk, en Pan, god van de natuur. Tijdens dit feest koppelde men jonge mensen aan elkaar via een soort loterij. Tinder avant la lettre?

Wat is nu eigenlijk de echte betekenis van valentijn? - Flashmagazine

Vandaag de dag

Valentijn heden ten dage is een leuk feestje, en daar doe je mee wat je wil. Het is een mooie gelegenheid om je geliefde te tonen wat je haar of hem waard bent. Best is dat je dat iedere dag doet, maar een extraatje op Valentijnsdag is altijd meegenomen. En misschien eindelijk weer eens een mogelijkheid om eens onder jullie tweetjes te genieten, zonder de kindjes, en even de boel de boel te laten. Een leuke attentie, een heerlijk restaurantje, of misschien wel een weekendje weg? Geniet er alvast van!

Wat is nu eigenlijk de echte betekenis van valentijn? - Flashmagazine

Ben jij single? Dan vertellen we je met plezier hoe je valentijn op een leuke manier doorbrengt!