Het is weer zover: Halloween. Het uit Amerika overgewaaide griezelfeestje heeft bij ons stevige voet aan de grond gekregen. Het wordt gevierd op 31 oktober, de vooravond van Allerheiligen. Het event kent een steeds groter wordend (commercieel) succes. Maar vanwaar komt dit bizarre feest? Wat is de oorsprong van Halloween? We schrokken ons een hoedje bij al die feitjes.

Naam

Halloween werd als naam voor het eerst gebruikt in de 16de eeuw, meer bepaald in Schotland. Het is een verbastering van All Hallows’ Even, wat zoveel betekent als ‘de avond voor Allerheiligen’. De echte oorsprong, nog voor het Halloween werd genoemd, dateert terug van het begin van de Christelijke jaartelling. Een stokoud feestje dus.

Hallowie? De oorsprong van Halloween - Flashmagazine

Samhain

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittanië vierden dit feest op 31 oktober. Het was de Keltische variant van oudejaarsdag, omdat op 1 november het oogstseizoen eindigde. Dan begon de winter, en dus ook het nieuwe jaar. Met het vee netjes op stal en het graan in de schuur, was het tijd voor een stevig feest. De Kelten staken dan grote vreugdevuren aan en voerden verschillende rituelen uit, waarvan men beweerde dat er waarschijnlijk ook mensen werden geofferd.

Hallowie? De oorsprong van Halloween - Flashmagazine

De zielen der doden

De Kelten geloofden dat op het feest Samhain de deur naar de onderwereld openstond, waardoor het voor de zielen van de doden en andere akelige wezens makkelijk werd de wereld te betreden. Om deze zielen te eren, werden grote feestmalen gehouden. Maar ook demonen gleden tussen de deuropening naar buiten. Vandaar de traditie dat mensen zich verkleden als griezelige figuren.

Hallowie? De oorsprong van Halloween - Flashmagazine

Christelijke invloeden

Samhain mengde zich in de 9de eeuw, na de komst van de zendelingen in Ierland en Groot-Brittannië, met het Christelijke Allerheiligen, dat in 609 werd ingevoerd door de toenmalige paus Bonifatius IV. Eerst werd het feest op 13 mei gevierd, maar in 835 door paus Gregorius IV veranderd naar 1 november. Vandaar die enge connectie met de doden.

Hallowie? De oorsprong van Halloween - Flashmagazine

Trick-or-treat

Het is niet echt geweten vanwaar deze gewoonte komt. Tijdens Samhain trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen. Soms kregen ze er ook iets te eten bij. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde ‘zielenkoeken’. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elke koek stond voor een bevrijde ziel uit het vagevuur. Vandaar kon het z’n weg naar de hemel aanvatten.

Hallowie? De oorsprong van Halloween - Flashmagazine

Nog wat nood aan make-up inspiratie voor je halloweenlook? Wij helpen je graag!