Het Sint-Franciscus ziekenhuis is al een tijdje op zoek hoe je kinderen kan afleiden tijdens onderzoeken, bloedafnames, inentingen en andere interventies. Uiteindelijk kwam er dankzij Bravo Boulevard, een initiatief dat elk jaar verschillende lokale sociale projecten ondersteund, een unieke samenwerking met leerlingen van de Luca School of Arts in Genk tot stand.

De oplossing

Na uitvoerige gesprekken en brainstormsessies bedachten de studenten Game Design een unieke oplossing. Ze ontwikkelden een Virtual Reality beleving waarbij ze de kinderen onderdompelen in een virtuele wereld. Op die manier hebben ze nog maar weinig oog, en vooral geen angst meer, voor wat er op het moment rondom hen gebeurt. De aankoop van de brillen zelf wordt volledig bekostigd door Bravo Boulevard.

Hoe kan je kinderen afleiden tijdens onderzoeken? - Flashmagazine

Hoe werkt het?

De kinderen krijgen, afhankelijk van hun leeftijd, een specifieke en op maat gemaakte VR-beleving. Tijdens de verzorging mogen de patiëntjes nauwelijks bewegen. Daarom moesten de studenten Game design op zoek gaan naar creatieve toepassingen om ze minstens 15 minuten af te leiden. Uit wetenschappelijk onderzoek is trouwens gebleken dat een dergelijke VR-beleving zeer effectief is. Kinderen nemen kleine pijnprikkels veel minder waar en dat is exact waar het SFZ naar op zoek is. De studenten van hun kant, krijgen op deze manier de kans om mee te werken aan een project waarmee ze in real life meteen resultaten kunnen boeken.

Hoe kan je kinderen afleiden tijdens onderzoeken? - Flashmagazine

Ontdek het zelf

De realisaties worden voor de eerste keer voorgesteld tijdens het benefiet-evenement ‘Bravo Boulevard‘ op 28 maart in CC Muze te Heusden-Zolder.  De aanwezigen kunnen die avond de VR-animaties uitproberen. Met de gegenereerde opbrengsten tijdens het evenement wordt het project verder financieel ondersteund.

Hoe kan je kinderen afleiden tijdens onderzoeken? - Flashmagazine

Kinderen afleiden tijdens onderzoeken wordt binnenkort misschien dus gemakkelijker dan we denken. Zoek je wel nog een oplossing waardoor ze met plezier naar bed gaan? Wij bezorgen je wat tips!