Wie denkt dat wijnen enkel smaken als ze uit landen zoals Frankrijk of Italië komen, heeft het grondig mis! Want ook in onze eigen regio vinden we wijnboeren terug. De eigenaar van wijndomein Beau Marais in Beverlo, Andries Schepers (43), vertelt ons over zijn job. En vergeet niet door te scrollen tot beneden waar je kans kan maken op een wijnpakket om ze zelf ook eens te proeven!

Is wijnboer worden altijd al een droom geweest?

Als wijnfanaat is het inderdaad altijd een droom geweest. Mijn vader heeft de aanzet gegeven door ermee te starten als hobby in Normandië in 2010.  Nadien is de bal aan het rollen gegaan door ook in België aan te planten in 2014. 

INTERVIEW: Andries is wijnboer op het domein Beau Marais in Beverlo - Flashmagazine

Is het moeilijk om wijn te maken in België/Limburg?

Ja en nee… We zitten op de noordergrens, waar wijnbouw mogelijk is. Dit zorgt zeker voor wat uitdagingen, maar mits de juiste aanpak en plantkeuze is het nu, zeker met de klimaatopwarming, perfect haalbaar. We zitten met hetzelfde klimaat als in Champagne 20 jaar geleden en in goede jaren kennen we een gelijkaardig klimaat als Bourgogne.

Waarom kozen jullie voor een domein in Beverlo?

We hadden de grond beschikbaar rond onze woning. Daarnaast zitten we ook in het warmste stukje van België wat zorgt voor een perfecte afrijping van de druiven. Het klimaat is hier optimaal om crispy wijnen te maken. We hebben door specialisten de bodem laten analyseren en hebben hierop onze aanplant aangepast. Een bodem van ijzerhoudend zand op een onderlaag van klei geeft de wijnen mineraliteit en body!

INTERVIEW: Andries is wijnboer op het domein Beau Marais in Beverlo - Flashmagazine

Wat vind je het leukste aan de job en wat laat je liever aan iemand anders over?

Het is een heel afwisselende job. In de lente en zomer is er het veldwerk dat moet gedaan worden. En een man blijft altijd een beetje een kind, dus ik vind het heerlijk vertoeven op de tractor! In de herfst en winter is er het kelderwerk waarbij we de wijnen vinificeren. Dit doe ik voornamelijk samen met mijn vader, waardoor onze band enorm is toegenomen. Ons domein is dan ook een echte familieaangelegenheid en dat maakt het allemaal zo leuk!

Welke wijn drink je zelf het liefst?

Die van Beau Marais natuurlijk! We maken geen mainstream producten, maar kleine oplages met de hoogste kwaliteit. Een wijn die ik zelf niet goed vind, breng ik niet op de markt. Ik ben ook sommelier van opleiding en dus zeer kritisch voor mijn eigen producten! Daarnaast drink ik natuurlijk ook andere wijnen waarbij ik steeds op zoek ga naar wijnen die net als de onze op de noordergrens van het afrijpen zitten. Hierdoor is het afrijpingsproces van de druiven langer en wordt de wijn complexer met mooie zuren. Alcoholbommen zonder spanning zijn aan mij niet besteed…

INTERVIEW: Andries is wijnboer op het domein Beau Marais in Beverlo - Flashmagazine

Wil jij de wijnen van Beau Marais ook eens proeven? Vul dan snel het wedstrijdformulier hieronder in om kans te maken op een wijnpakket!

Wat kan je winnen?

Wij maken 1 winnaar gelukkig met een wijnpakket t.w.v. € 78. Dit pakket bestaat uit een fles La Chouette de Beau Marais, Le Sanglier de Beau Marais en Le Renard de Beau Marais.

INTERVIEW: Andries is wijnboer op het domein Beau Marais in Beverlo - Flashmagazine

Wij geven je een hint…

Weet je het antwoord op de eerste vraag niet? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Voorwaarden

Deelnemen kan tot en met zondag 20 oktober 2019. De winnaar wordt erna persoonlijk gecontacteerd. Beau Marais regelt de verdere afhandeling van het wijnpakket.

Drink je niet zo graag wijn? Hou dan zeker onze wedstrijdpagina in de gaten om kans te maken op andere leuke prijzen!