Anja Van Herle verliet het gezellige Beringen en startte een bloeiende schilderscarrière in Los Angeles. Ze werkte onlangs zelfs in opdracht van Prins Albert van Monaco. Een grootse dame dus! 

Hoe ben je in de kunstwereld terechtgekomen?

Als kind was ik altijd aan het tekenen en op jonge leeftijd had ik reeds interesse in kunst. Ik denk dat het ook wel genetisch is, want mijn vader was een zeer goede portrettist. Rond mijn 18de wou ik eigenlijk modeontwerper of make-up artist worden, maar uiteindelijk ging ik toch schilderkunst studeren in Hasselt.

INTERVIEW: Anja schildert voor beroemdheden in Los Angeles - flashmagazine.be
©Anja Van Herle

Je hebt een erg typerende schilderstijl. Hoe ben je tot die stijl gekomen? En evolueert die nog?

Mijn werk is geïnspireerd op mijn interesse in mode en make-up. Ik schilderde een beetje toen ik in België woonde, maar het werd professioneel toen ik in Los Angeles terechtkwam. Hier ontwikkelde ik mijn eigen stijl. Alles kwam samen in Los Angeles… Al die jaren dat ik portretten tekende, explodeerde in deze nieuwe stijl. Mijn schilderstijl werd alsmaar kleurrijker, vrolijker en speelser. Misschien dat mijn werk nog wel zal evolueren. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen.

INTERVIEW: Anja schildert voor beroemdheden in Los Angeles - flashmagazine.be
©Anja Van Herle

Je kan je stijl vergelijken met Pop Art en je werken schitteren dan ook naast werken van Andy Warhol. Dat moet toch een enorm compliment zijn?

Ja, klopt. Ik ben erg dankbaar en toch ook wel fier dat ik heb kunnen samenwerken met knappe galerijen. Het mooiste compliment voor mij is dat mensen ontroerd raken door mijn werk. Mijn schilderijen hebben dan ook een grote emotionele waarde voor mijn klanten/fans.

INTERVIEW: Anja schildert voor beroemdheden in Los Angeles - flashmagazine.be
©Anja Van Herle

Je werken worden vaak verkocht aan bekende Amerikanen. Wie geniet er zoal van werken van jouw hand?

Steven Tyler, Paula Abdul en Warren Beatty zijn klanten van mij. Daarnaast heb ik ook verzamelaars die hier in Amerika bekend zijn, maar minder in België of Europa zoals Jamie Kennedy (Scream), Fred Savage (Wonderyears) en Ben Savage (Boy Meets World).

©Anja Van Herle

Hang je ook je eigen schilderijen op in huis?

Ja, dat probeer ik toch.

Hoe is het om met bekende mensen samen te werken?

Het zijn meestal de galerijen of interieurarchitecten die werken met hen. Toch heb ik sommige bekendheden wel al ontmoet, en die waren super!

Je maakt vaak werken waarin een vrouw wordt afgebeeld. Is daar een reden voor?

Mijn stijl leunt naar vrouwelijke schoonheid, make-up en accessoires. Dat geeft me dan ook de mogelijkheid dit te schilderen in een breder kleurenpalet. Denk maar aan glossy lippen, felle oogschaduw en gekleurde nageltjes. Zij voegen een speels sex appeal aan mijn werk toe.

INTERVIEW: Anja schildert voor beroemdheden in Los Angeles - flashmagazine.be
©Anja Van Herle

Wie is jouw wonder woman?

Ik denk niet dat er maar één wonder woman is. Voor mij is dat iemand die zelfstandig, uniek, sterk en machtig is. Maar de eerste vrouw die mij te binnen schiet, is mijn mama.

In je werken staan brillen vaak centraal. Hoe komt dat?

Ik ben beginnen met zonnebrillen te schilderen in Los Angeles, want het verschil was toch wel groot… Van een grijs, regenachtig, maar toch wel mooi, België naar het zonnige Los Angeles. Ik vind het dan ook een leuke manier om karakter en kleur te geven aan mijn werken.

©Anja Van Herle

Je hebt recent nog mogen schilderen voor Prins Albert II van Monaco. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen en hoe beleefde je dit?

Een galerij, Caldwell Snyder Gallery, in San Francisco had me aangesproken. Zij werken in opdracht van Voghera Art Design in Monaco en vroegen me om twee schilderijen te maken voor het Koninklijk Paleis. De werken eren Grace Kelly haar 90ste verjaardag, moest zij nog geleefd hebben. Ik heb de verantwoordelijken van de galerij voor het eerst in Monaco ontmoet en het klikte meteen. Het was voor mij een sprookje, een droom die werkelijkheid werd. Grace Kelly was dan ook wel het perfecte model, een inspiratiebron die perfect bij mijn werk past.

INTERVIEW: Anja schildert voor beroemdheden in Los Angeles - flashmagazine.be
Anja met haar werken voor Prins Albert II van Monaco. ©Anja Van Herle

Wat wil je graag nog bereiken in je carrière?

Momenteel ben ik aan het werken met enkele nieuwe galerijen, en ja ook in België! En in een museum terechtkomen, dat zou ook top zijn!

De Lummense opruimcoach Annelies maakte ook al haar debuut op internationale bodem. Lees hier het interview!