Anthony Kumpen geeft zich niet enkel helemaal op de racebaan, maar ook in het vaderschap wijst hij zijn kinderen graag in de goede richting. Hij geeft ons een inkijk in zijn leven met stiefzoon Thibeau (17), dochter Laura (15) en zoontje Henri-Constant (6).

Hoe voelde het om voor de eerste keer papa te worden?

Papa worden is iets dat je heel moeilijk kan beschrijven, een prachtig gevoel. In het begin moet je enorm veel leren. Zeker bij je eerste kind heb je honderden vragen over hoe en wat. Toch is het zeker een van de mooiste dingen die je als persoon kan meemaken.

INTERVIEW: Anthony Kumpen vertelt hoe hij het papa-zijn ervaart - Flashmagazine

Verschilt je opvoeding per kind of is iedereen gelijk voor de wet?

Ieder kind heeft een ander karakter en daar moet je je een beetje aan aanpassen. Het is wel belangrijk dat ze dezelfde regels volgen, anders kan je thuis geen lijn trekken.

Durf je ze ook wel eens te verwennen?

Absoluut! Verwennen en belonen is heel belangrijk in de opvoeding. Positieve ‘vibes’ gaan kinderen helpen om de juiste dingen te doen. Uiteraard moet je af en toe ook wel straffen als het nodig is.

Is het een uitdaging om tieners in huis te hebben?

Ik denk dat kinderen op alle leeftijden een uitdaging zijn. Met tieners moet je toch al iets meer volwassen omgaan, ze proberen al meer hun eigen zin te doen. Af en toe moet je ze dan ook laten doen om hen te laten leren uit hun fouten, maar het is zeker voor tieners belangrijk om hen een structuur te geven.

INTERVIEW: Anthony Kumpen vertelt hoe hij het papa-zijn ervaart - Flashmagazine

Ben jij eerder de good of de bad cop?

Doordat ik minder thuis ben, eerder de good cop. Maar als ik boos wordt, weten ze wel dat ik het meen, haha!

Zijn er dingen uit de opvoeding van je ouders die je hebt overgenomen?

Heel veel. De opvoeding die je geeft is vaak hetgeen je thuis geleerd hebt. Mijn ouders waren streng, maar rechtvaardig. Dat trachten wij ook te zijn.

INTERVIEW: Anthony Kumpen vertelt hoe hij het papa-zijn ervaart - Flashmagazine

Is het moeilijk om het vaderschap met een drukke carrière te combineren?

Ik heb nooit anders geweten, dus ik heb er weinig problemen mee. De kleinste Henri-Constant, die nu 6 jaar is, kan soms ongelukkig zijn als ik vertrek. Met alle mogelijkheden die je tegenwoordig hebt om contact te houden, is het een gelukkig wel een stuk makkelijker als vroeger.

Wil je graag dat je kinderen later ook een professionele sport beoefenen?

Ik wil vooral dat mijn kinderen iets doen waar ze gelukkig van worden. Ik tracht hen zo veel mogelijk kansen te geven. Laura heeft geen sport die ze graag zou willen beoefenen en dan moet ze dit ook niet.

INTERVIEW: Anthony Kumpen vertelt hoe hij het papa-zijn ervaart - Flashmagazine

Henri-Constant houdt van karten en zolang hij dit graag doet, zal ik hem hierin steunen. Maar de liefde voor de sport moet wel van hem komen, niet van mij. Thibeau wil momenteel wielrenner worden en daar krijgt hij ook mijn steun bij. Het is natuurlijk leuk als je van je hobby je beroep zou kunnen maken, maar ik tracht hen ook duidelijk te maken dat dit niet evident is. Studies blijven ook belangrijk en als ze niet studeren zoals het hoort, mogen ze ook niet sporten.

Welke toekomst zou jij je kinderen graag wensen?

Vooral een gelukkig en gezond leven, maar iedereen wordt gelukkig van andere dingen. Ik tracht hen kansen te geven, maar ze moeten het uiteindelijk zelf waar maken.

INTERVIEW: Anthony Kumpen vertelt hoe hij het papa-zijn ervaart - Flashmagazine

Heb je speciale plannen voor Vaderdag?

Eerlijk gezegd weet ik niet eens wanneer het vaderdag is… Dus nee, ik heb totaal geen plannen.

Wat is je ultieme vaderdagcadeau?

Materiële cadeaus zijn voor mij totaal niet belangrijk. Ik ben dan ook een stuk blijer met een tekening of een kleine attentie van de kids.

Kan je verklappen wat jouw papa krijgt op deze Vaderdag?

Een telefoontje… haha! Mijn vader is op dat gebied een beetje zoals mij. Hij heeft liever dat we samen wat dagen vrij hebben om te trainen met de fiets dan cadeau’s. Quality time is dan ook het belangrijkste!

INTERVIEW: Anthony Kumpen vertelt hoe hij het papa-zijn ervaart - Flashmagazine

Ook benieuwd hoe een bekende Limburgse mama het leven als moeder ervaart? Wij vroegen het aan Katerine Avgoustakis!