De Beringse barista Zoë Samyn (26) werkt bij The Java Coffee Company. Ze deelde al wat heerlijke recepten voor de leukste koffies met ons en nu verklapt ze ook nog enkele andere geheimen. Lees je mee?

RECEPT: originele koffie van barista Zoë - Flashmagazine

Wat vind jij zelf de lekkerste koffie?

Ik hou van een gewassen Congo uit de Kivu-streek gemaakt met de Chemex. Dat is een systeem met een iets dikkere filter om filterkoffie mee te bereiden. Door de filter is er een beetje minder body, maar wel een cleanere smaak terug te vinden in de koffie. Het is een zachte, complexe variant, met toetsen van citrus. Door hem met de Chemex te maken, komen de smaken helemaal tot zijn recht.

Welke koffie is volgens jou echt hip nu?

Licht gebrande koffies zie je meer en meer opduiken, en dan vooral als filterkoffie. Die laatste is dus ook aan een opmars bezig. De “slappe” filterkoffies, zonder crema bedekte kraag, krijgen de waardering die ze verdienen weer langzaam terug. Toch kunnen we ook de espresso zeker niet meer wegdenken in onze cultuur. Puur, of om andere drankjes mee te bereiden, zoals de Flat White. Die laatste is overgewaaid vanuit Australië en is hier echt naam aan het maken. Je kan hem vergelijken met een sterke cappuccino, maar hij heeft wel meestal 2 espresso’s en een iets dunnere melkkraag.

INTERVIEW: barista Zoë Samyn verklapt haar geheimen - Flashmagazine

Is koffie iets wat je moet leren drinken? Heb je tips hiervoor?

Vaak hoor ik mensen zeggen: “De geur van koffie vind ik heerlijk, maar de smaak vind ik maar niks.” Dan denk ik dat ze de juiste koffie voor hun smaakpalet nog niet ontdekt hebben! Er zijn zoveel verschillende koffies van nog meer verschillende soorten regio’s, die allemaal een unieke smaak hebben. Dat betekent voor ieder wat wils dus! De ene houdt namelijk van complexen zure smaken, de andere van toetsen van donkere chocolade die wat bitterder zijn. Ik merk tijdens mijn opleidingen wanneer we een cupping organiseren dat de cursisten hun smaakpalet openbloeit. Zo heb ik al mensen tot echte koffiedrinkers geconverteerd!

Kan iedereen barista worden?

Met een goede portie passie en gedrevenheid zeker! Ikzelf ben een gecertificeerd barista trainer en reik diploma’s hiervoor uit. De training duurt ongeveer 2 dagen, maar daarna is het blijven oefenen om de naam waardig te zijn. Het vergt dan ook veel ervaring en tijd achter koffietoestellen én boeken, zodat je de kennis kan overdragen aan je studenten.

INTERVIEW: barista Zoë Samyn verklapt haar geheimen - Flashmagazine

Zijn er dingen die echt not done zijn bij het maken van koffie?

Afhankelijk van de manier waarop je koffie maakt, zijn er altijd wel zaken waarbij je rekening moet houden. Zo is het een must om je filterpapier voor te spoelen bij het maken van filterkoffie, zodat de eerste extracties mee in de koffie terechtkomen. Ook de stoompijp meteen proper maken na het stomen van de melk is cruciaal. Daarnaast weeg je ook best altijd de hoeveelheid koffie en water af. De ideale koffie/water-verhouding voor filterkoffie is bijvoorbeeld 60 gram koffie voor 1 liter water. Meten is weten!