Wie echt wat van humor afweet? Dat is Erhan Demirci, geboren en getogen in Limburg en nu een full-time grappenmaker die heel Vlaanderen platspeelt met zijn shows.

Je kreeg ooit de titel van ‘meest beloftevolle comedian’. Wat deed dat met je?

Ik was heel blij en trots met deze titel, maar daarna moet je het allemaal nog doen natuurlijk. Het was een leuk gevoel dat mensen dachten: “Daar gaan we nog veel van horen.” Of ik die titel heb kunnen waarmaken? Dat weet ik niet goed. Ik speel nu in heel Vlaanderen en bekijk alles stap per stap.

Je bent een Limburgse Brusselaar, maar waar ligt je hart?

Ik woon heel graag in Brussel. Ik vind het echt een fantastische stad, maar mijn familie en vrienden wonen nog steeds in Ham en Beringen. Ik ga dus regelmatig terug naar Limburg. Toch zou ik niet meer in Limburg kunnen wonen. Ik ben Brussel helemaal gewend. Alles gaat hier wat sneller en er is meer diversiteit. Als je dat gewoon bent, is het moeilijk om het los te laten.

Je ‘lacht’ vaak met de allochtone gemeenschap. Hoe gaan anderen hiermee om?

Er wordt goed op gereageerd. Ik lach niet met de allochtone gemeenschap, maar in mijn nieuwe voorstelling omschrijf ik mijn cité waar ik vijftien jaar geleden vertrok. Ik merk dat het erg geapprecieerd wordt door het publiek, en het zijn zij die uiteindelijk beslissen. Aan de reacties te zien, vinden ze het top. Ik probeer ook steeds een zo genuanceerd mogelijk beeld te schetsen van hoe iedereen net iets anders is.

Merk je dat lachen met diversiteit het taboe doorbreekt?

Zeker. Humor relativeert enorm. En ondertussen heb je ook de boodschap meegegeven dat bepaalde dingen echt oké zijn. Humor is volgens mij het beste wapen om de diversiteit bespreekbaar te maken. Als het een platte, harde grap is, dan zal dat wel niet leuk gevonden worden, maar als er goed over nagedacht is en het kwetst niemand, dan denk ik dat alles moet kunnen.

Je werkt nu als comedian, maar hebt gewerkt in de marketing/communicatiesector. Vanwaar de link?

Er is geen link tussen mijn verleden in marketing en mijn job als comedian nu. Ik had al een grote interesse in comedy en ben er gewoon ingerold. Mijn studies in communicatie hebben er wel voor gezorgd dat ik creatief en mondig ben. Ik ben niet verlegen én doe en zeg mijn ding. Je leert dat gaandeweg. Al doet het er niet echt toe uit welke sector je afkomstig bent.

Ik werk nu als fulltime comedian. Ik speel schoolvoorstellingen, avondvoorstellingen, maar ook voor radio en televisie. Het is wat breder dan enkel comedy.

©Erhan Demirci

Je tourt met je zaalshow momenteel in heel Vlaanderen. Merk je dat je meer succes kent in Limburg dan in andere provincies bijvoorbeeld?

Ik heb gemerkt dat mensen je beter kennen. In Limburg word ik echt aanvaard en gezien als ‘de zoon van Limburg’. Je wordt er volledig omhelsd. Het gaat ook veel vlotter in Limburg: de zalen zijn steeds uitverkocht. Als Limburger gaat het dus makkelijker. Er heerst nog steeds een sterk wij-gevoel. Dat merk ik enorm. Ik speel ook in Antwerpen en West-Vlaanderen, maar ik ondervind wel dat het in Limburg steeds anders is. Hetzelfde geldt ook voor comedians van andere plaatsen. Zo zal een Antwerpse comedian makkelijker spelen voor een Antwerps publiek.

Wat is volgens jou hét geheim achter een goeie mop/humor?

Ik denk dat je vooral je eigen grap moet geloven en er ook echt achter moet staan. Als je zelf niet achter je mop staat, of je vindt het zelf niet grappig of interessant, dan moet je er niet aan beginnen. In het begin van mijn carrière schreef ik humor met het idee dat het publiek het grappig zou vinden. Toen was het geen kwestie of ik het zelf leuk vond. Maar nu schrijf ik humor die ik zelf grappig vind en hoop ik dat de grappen ook bij het publiek in de smaak vallen. Het is een andere ingesteldheid.

Is goeie moppen maken iets wat je kan leren of zit het echt in je bloed?

Hmm, ik denk dat je het allebei nodig hebt. Je moet ofwel heel grappig zijn uit jezelf ofwel veel van jezelf kunnen relativeren. Je moet vrede hebben met jezelf en daardoor kan je ook jezelf onderuit halen. En dan pas kan je ook andere dingen onderuithalen en moppen maken over andere dingen. Je moet jezelf niet te serieus nemen, dat heb ik geleerd.

Wat wil je graag nog bereiken in je carrière?

Ik wil graag zo groot mogelijk gaan. Dat lukt nu al. Ik speel al in heel Limburg, maar wil graag ook in de grotere zalen staan. De Ancien Belgique of de Lotto Arena, daar droom ik van. Vroeger speelde ik in zaaltjes van 200 personen, maar nu sta ik in zalen van ongeveer 500 personen. Zolang dat mensen blijven komen en ik mijn best doe, zie ik wel waar ik terechtkom.

Zin om Erhan live aan het werk te zien? Goed nieuws, want hij toert momenteel heel Vlaanderen door. Ontdek hier of hij naar een zaal bij jou in de buurt komt met zijn laatste show ‘Wa make’.