Ook dit jaar wordt Rode Neuzen Dag weer georganiseerd. Een initiatief waarbij geld wordt ingezameld voor projecten die jongeren mentaal sterker maken, zoals het OverKop-huis. Ook in Genk is er zo’n veilige plek. Wij spraken met Dylan Pypops (22) die vrijwilliger is in het Genkse OverKop-huis.

Waarom is het zo belangrijk om een OverKop-huis te hebben?

Deze plaats zorgt voor de versterking op sociaal en geestelijk vlak van de jongeren. Veel van de bezoekers binnen OverKop zijn dan ook vrienden die met elkaar kunnen praten. Vaak zien ze de medewerkers ook niet als hulpverleners, maar als kameraden. Dat genereert een communicatie die meer open is.

Welke impact kan het op het leven van een jongere hebben?

Het kan vaak al veel doen om eens thuis weg te gaan. Niet iedereen heeft een warme thuissituatie en soms kan het OverKop-huis net de warme thuis zijn die de jongeren nodig hebben.

INTERVIEW: Dylan werkt als vrijwilliger in het Genkse OverKop-huis - Flashmagazine
© OverKop

Creëren de vrijwilligers ook een band met de jongeren?

Zeker en vast! Als vrijwilliger ben ik in de eerste plaats een vriend en vertrouwenspersoon. Vaak krijg ik de dingen te horen die ze gedaan hebben, maar niet zo slim waren. Ik begin dan ook meestal over mijn eigen stommiteiten, waardoor er een band ontstaat.

Wat is de leukste/mooiste herinnering die je al gemaakt hebt in het OverKop-huis?

Leuke momenten zijn er genoeg! Maar het mooiste is wanneer jongeren verlegen aankomen en langzaamaan meer openbloeien.

Neem je soms de moeilijke momenten van de jongeren wel eens mee naar huis?

Het zou een leugen zijn als ik zei dat geen enkel verhaal blijft hangen. Maar dat is het leven van een vrijwilliger, en zolang zij weten dat ze op mij kunnen bouwen en zich daardoor beter voelen, is dit het mooiste wat ik kan doen!

INTERVIEW: Dylan werkt als vrijwilliger in het Genkse OverKop-huis - Flashmagazine

Hoe zou je jongeren willen overtuigen die niet durven langskomen?

Kom op een vrijdag en neem een vriend of vriendin mee. Dan is ook het jeugdhuis open, wat zich op dezelfde locatie bevindt. Hierdoor valt het niet zo op dat je voor het OverKop-huis komt, als je bang bent dat mensen je dan (onterecht) gaan zien als iemand met een “probleem”. Het jeugdhuis is dan ook op geen enkele manier gelinkt met psychisch welzijn en dat maakt de drempel minder hoog.

Wat kan de omgeving het best doen voor iemand die hulp nodig heeft?

Start met een rustig gesprek. Overhaast naar de schooldirectie of sportclub rijden en dan beginnen roepen, lost niets op.

Het Genkse OverKop-huis is een initiatief voor jongeren, maar ook volwassenen kunnen wel eens een moeilijke periode hebben. Lifecoach Angela Bitonti helpt je alvast op weg om daar mee om te gaan!