Koen Van Coppenolle is van kindsbeen af geïnteresseerd in de natuur. Enkele jaren geleden gaf hij zijn job bij een grootbank op om vol voor zijn passie te gaan. Als boomverzorger is hij nu dag in dag uit bezig met het snoeien, aanplanten en vellen van bomen. Speciaal voor ons trok hij zijn klimgordel even uit …

“Terwijl leeftijdsgenoten voor hun verjaardag Nintendospelletjes vroegen, stonden er bij mij steevast natuurboeken op het verlanglijstje”, zegt Koen, zaakvoerder van BOOMPRO. “Ik was een buitenkind. Ik maakte als tiener lange wandelingen met mijn hond en was toen al gefascineerd door bomen. Vooral door de omvang en ouderdom. Er zijn zoveel imposante platanen, lindes, beuken, notenbomen en zomereiken …”

Toch deed je na je studies niets met die passie …

Koen Van Coppenolle: “Nee, ik heb autotechnologie gestudeerd en in het begin van mijn carrière vooral gejobhopt. Ik had heel wat jaren een kantoorjob. Na een lange werkdag moest ik dan naar buiten om mijn energie kwijt te raken. Vandaag kun je op hogeschoolniveau natuurmanagement studeren. Dat was er eind jaren negentig helaas nog niet … Zo’n vijf jaar geleden schreef ik me in voor een cursus boomverzorging. Toen wist ik meteen dat ik elke dag in bomen wilde hangen! De klimtechnieken, de boombiologie, de snoeitechnieken, … Ik vind het allemaal even interessant.”

Wat houdt je job als boomverzorger precies in?

Koen Van Coppenolle: “Ik snoei, plant en vel bomen. Daarnaast geef ik advies bij zieke of gevaarlijke bomen en bij de (her)aanleg van een tuin. De ecologische benadering is anno 2021 erg belangrijk. En ook veiligheid verdient heel wat aandacht. Ik werk af en toe op enkele tientallen meters hoogte … Fysiek is dat een pak zwaarder dan een kantoorjob. ’s Avonds sporten is niet meer nodig!”

Heb je enkele tips voor ons? 

Koen Van Coppenolle: “Zeker. Vraag advies als je bomen wilt aanplanten. De boomsoort, standplaats en bodem zijn ontzettend belangrijk. Zeker nu het grondwaterpeil sterk zakt en het klimaat volop verandert. Kies liefst ook voor inheemse bomen. Die dragen het meest bij aan de biodiversiteit. Wil je een boom (laten) snoeien? Wacht dan niet tot ie te groot is. Dat maakt het alleen maar complexer! Bovendien is er een groot verschil tussen zomer- en wintersnoei. Vraag gerust raad aan een boomverzorger. Nog een laatste tip: hoog je tuin niet te veel op. Er is geen enkele boom die ervan houdt om met zijn stamvoet te diep in de grond te zitten.”

Wat doen we tijdens de hete zomers die we de laatste jaren kennen? Moeten we onze bomen water geven? 

Koen Van Coppenolle: “Enkel jonge bomen hebben water nodig. Vanaf het tweede jaar na aanplant zijn ze diep genoeg geworteld en zoeken ze zelf naar grondwater. De waterbehoefte van een volwassen boom is zo groot dat het absoluut geen zin heeft om een emmer water te geven … En in de herfst mag je de gevallen bladeren gerust laten liggen. Zo stimuleer je het bodemleven.”

 

Bomen: alleen maar voordelen

De waarde van bomen neemt almaar toe. Dat merk je aan de steden, bedrijfssites en schoolomgevingen die sterk vergroenen. “Bomen bieden dan ook erg veel voordelen: ze zorgen voor extra zuurstof, schenken schaduw en zijn goed voor de biodiversiteit. Dat geldt voor alle bomen, maar zeker voor de oudere exemplaren. Weet ook dat je één oude eik van 50 jaar niet kan vervangen door 50 nieuwe …” 

DELEN