Het veganisme geraakt meer en meer ingeburgerd. Ook Lies Gaethofs probeert de levensstijl aan te houden. Ze vertelt hoe ze dat beleeft.

Hoelang ben je al veganist en hoe is het begonnen?

Eerst en vooral: ik noem me geen veganist pur sang, maar ik probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten. Twee jaar geleden was ik nog een pescotariër (ik at geen vlees of gevogelte, wel nog vis), maar ik dacht er al langer aan om volledig over te schakelen naar een vegetarische levensstijl. Het enige waar ik het toen moeilijk mee had, was sushi. Op datzelfde moment liep de Vegan Challenge van Try Vegan waar ze je met tips en verschillende recepten begeleiden om een maand lang volledig veganistisch te eten. Bij wijze van nieuwjaarsresolutie schreef ik me hierop in. De bedoeling was om het die maand vol te houden en daarna gewoon vegetariër te zijn. Maar de maand liep af en het was me eigenlijk wel bevallen, dus ik heb de lijn gewoon doorgetrokken!

INTERVIEW: Lies deelt haar ervaring met veganisme - Flashmagazine

Is het nu makkelijker om veganist te zijn dan vroeger?

Sowieso! De term veganisme had vroeger nogal een geitenwollensokkenimago en klonk heel erg extreem. Maar door initiatieven zoals de Vegan Challenge leer je dat dat eigenlijk allemaal wel meevalt. Iedere supermarkt springt tegenwoordig ook op de kar, je vindt overal wel een veganistisch aanbod en dat kan ik alleen maar toejuichen. Gaan uit eten vind ik zelf wel nog een uitdaging. In de grote(re) steden zijn er vaak veganistische alternatieven, maar in de brasserie om de hoek weten ze meestal totaal niet wat je bedoelt. Dan hou ik het gewoon op een vegetarisch gerecht. 

Ben je enorm strikt erin?

Neen. Perfectie bestaat niet en dat weet ik, omdat ik dat wel heb willen nastreven. Ik voelde me dan enorm schuldig als ik toch iets had gegeten waar bv. melk of eieren in zat. Dan voelde ik mij een “faker” en zo ver mag het niet komen, vind ik. Dus als er nu een collega op het werk trakteert met koekjes, zal ik er geen weigeren, haha! Hoewel ik wel echt probeer nooit eieren van kippen uit legbatterijen te eten, want die industrie is veel te wreed en daar moet dringend iets aan veranderen!

Is er een gemakkelijk trucje om te weten of een product veganistisch is?

Als je in het vegetarische aanbod snuistert, moet je goed naar de labels kijken. Meestal staat het ‘Vegan’ label er wel ergens op vermeld. Als er ‘100% plantaardig’ vermeld wordt, zit je ook safe. Maar vergeet zeker ook niet de accidentally vegan producten zoals Lotus speculaas, Oreo koekjes, Café Noir… Ik lees altijd de ingrediëntenlijst, dan ben ik zeker. Nog een misvatting: lactosevrij is niet hetzelfde als vegan! 

INTERVIEW: Lies deelt haar ervaring met veganisme - Flashmagazine

Hoe zou je andere mensen overtuigen om over te schakelen naar het veganisme?

Veganistische sushi bestaat, en is nog lekker ook! Ik denk dat als mensen overtuigd moeten worden, het sowieso een verloren zaak is. Ik ben ook niet van mening dat iedereen ineens veganist of vegetariër moet worden. Er moet wel iets veranderen aan de massaconsumptie van vlees. Door de enorme grote vraag moet er ook een enorm groot aanbod zijn, en dit werkt dierenleed alleen maar in de hand. Ik wil er niet over uitweiden, want we kennen allemaal de verhalen wel en het is verschrikkelijk. Dieren hebben wel degelijk emoties, kennen angst, pijn en eenzaamheid dus het kan niet dat ze behandeld worden als een voorwerp en niet als een levend wezen. Je eigen huisdier wil je toch ook knuffelen als je thuiskomt? Een attitudewijziging vind ik dus veel belangrijker dan iedereen willen overtuigen om het vlees en consorten te laten. Maar, om toch af te sluiten met een positieve noot, we gaan in de goede richting door het stijgende vegetarische/veganistische aanbod en vooral: de toenemende kennis errond. 

Naast het veganisme bestaan er nog andere termen zoals pesco-, pollo- en vegetariër. Wij leggen uit wat ze juist inhouden.