Flash Magazine gaat op zoek naar de kriebels voor de Tour de France in Limburg. Daarom spreken we deze maand met enkele Limburgers die toch wel een stevige link hebben met de wielerwereld. Deze keer contacteerden we Maarten Wynants. Deze Limburgse wielergod koerst met veel passie voor de Nederlandse ploeg Team LottoNL-Jumbo. Onze redactrice stelde enkele vraagjes aan Maarten…
Maarten WYNANTS (Belgium / Team Lotto NL – Jumbo) pictured during 20th Santos Tour Down Under (2.UWT) stage -6 from Adelaide to Adelaide (90KM) – photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2018

Dag Maarten, fijn dat ik je mocht contacteren. Jij bent een rasechte Limburger hè?  Van waar ben je juist?

Ja, dat klopt ja. Ik ben van Helchteren.

Je fietst dit jaar zelf niet mee in de Tour? Hoe komt dat?

Klopt. Helaas fiets ik niet mee. Dat komt omdat er vroeger ploegen van negen renners gestuurd werden naar Frankrijk. Dit jaar werden de teams verkleind naar ploegen van acht.  Helaas werd ik hier het slachtoffer van. Ik word dit jaar ook al 36 jaar, teamleiders kiezen nu éénmaal sneller voor de jongere garde. Daar heb ik dan ook alle begrip voor.

Wij merkten op dat er maar 1 Limburger aan de Tour deelneemt dit jaar. Denk je dat daar een welbepaalde reden voor is?

Nee.. daar zou ik niet veel achter zoeken. Voor hetzelfde geld waren het vier Limburgers geweest. Er zijn er nog die dit jaar op het laatste moment zijn afgevallen en anderen doen bewust niet mee. Maar ik ben er wel van overtuigd dat als alles mee zit, we de komende jaren wel nog eens met vier of vijf renners uit Limburg zouden kunnen zijn.

Volg je de Ronde op de voet nu je zelf niet deelneemt?

Bwa nee, niet echt. Ik probeer het wel hoor. Maar ik vertrek weldra met de familie naar Livigno om een hoogtestage te combineren met wat vakantie. In de voormiddagen zal ik gaan trainen en in de namiddag wil ik toch ook wel wat aandacht schenken aan mijn familie. Dan ga ik ook geen hele namiddag achter de TV zitten. Ik ga natuurlijk wel naar de finale kijken.

Heb jij een bijzondere herinnering aan de tour?

Ja hoor! Mijn eerste Tour. Die was echt heel speciaal. De Tour is zo’n groot spektakel. Tijdens mijn eerste Tour wonnen we met onze ploeg meteen twee ritten, we reden zelfs een paar dagen met de gele trui. Het was echt zo een overrompeling waarin ik terecht kwam. Ik besefte meer dan ooit dat het een droom was die uitkwam. Want je moet toegeven, als je aan een beginnende wielrenner vraagt wat zijn droom is. Dan is het wel de Tour rijden.

In de Tour van 2012 kwam je zwaar ten val. Dat is hoogstwaarschijnlijk je slechtste herinnering aan de Ronde van Frankrijk. Klopt dat?

Ja toch wel… Maarja dat is de haat-liefdeverhouding die wij als wielrenners met de Tour hebben. Hoe prachtig de hele belevenis er rond ook kan zijn, er komt veel stress bij kijken. Het peloton wordt dan erg nerveus en dat brengt het gevaar voor valpartijen met zich mee.

Als je in België bent, zal je ook wel regelmatig gaan trainen. Wat is dan je meest favoriete route in Limburg?

Haspengouw! Zeker in het voorjaar wanneer alles in bloei staat vind ik dat een prachtige streek. Het is zalig om tussen alle bloesems door te rijden.

Je contract loopt dit jaar af bij Team LottoNL-Jumbo. Weet je al iets meer over jouw toekomst als wielrenner?

Momenteel zijn we nog volop aan het onderhandelen met een paar ploegen. Dus veel kan ik er nog niet over zeggen. Maar het ziet er allemaal vrij goed uit. Hoogstwaarschijnlijk zal ik volgend jaar nog wel een contract hebben!

Is er een Belgische deelnemer van de Tour waar je echt in gelooft?

Ja, Tiesj Benoot. Die kerel heeft toch nog wel wat in zijn mars!

Wie gaat er volgens jou dit jaar de Tour winnen?

Richie Porte!

Wel, dat antwoord kwam snel? 

Haha, klopt! Ik wil gewoon ook eens iets anders zeggen als Chris Froome.

 

Bedankt voor het leuke interview Maarten. Wij wensen je veel plezier toe tijdens je hoogtestage & vakantie. Bovendien duimen we mee voor een goed contract bij Team LottoNL-Jumbo of elders. Zodat we ook voor jou volgend jaar nog kunnen supporteren.