De Lummense Annelies Mentink (40) haar carrière als minimaliseercoach, opruimcoach, docente en auteur kreeg een internationale twist na haar deelname aan het BBC World-programma ‘The Conversation’.

Proficiat met je deelname aan ‘The Conversation’. Hoe was dat voor jou?

Fantastisch! Het was een ongelofelijke ervaring en heel leuk om uitgekozen te worden uit tientallen opruimcoaches vanuit de hele wereld. Ik werd dan uiteindelijk geselecteerd om mijn verhaal te komen doen in het programma.

INTERVIEW: Opruimcoach Annelies was te gast bij BBC - flashmagazine.be
©Annelies Mentink

Hoe ben je erin geslaagd om internationaal opgepikt te worden?

Enkele weken voordat de programmamakers me opbelden, verscheen ik in een Britse nationale krant. Na de Netflixreportage van Marie Kondo, een bestsellerauteur in opruimcoaching, wilden de makers een programma maken rond internationale organizers. Deze vraag kwam van een Britse journaliste die al meermaals in de prijzen viel. De bal ging aan het rollen toen één van mijn Britse ex-collega’s de oproep naar mij doorstuurde. Dat verliep ook met een selectieproces. Ik werd toen telefonisch geïnterviewd, samen met een Britse en Indische opruimcoach.

INTERVIEW: Opruimcoach Annelies was te gast bij BBC - flashmagazine.be
Annelies te gast bij BBC.

Enkele weken na dat interview ontving ik een mailtje van een Britse producer met de vraag of ik wilde meedraaien aan het programma ‘The Conversation’. Ik was door het dolle heen en heel vereerd dat ze voor mij kozen. Maar de aap kwam uit de mouw toen hij me vertelde dat ze werkten met telefonische selectierondes. Om gekozen te worden, moet je wel iets te vertellen hebben en ook het Engels best machtig zijn. Na enkele weken hoorde ik dat ik was geselecteerd en mocht afreizen naar Londen.

Heb je veel reacties gehad na de uitzending van het programma?

Ik heb redelijk wat reacties gehad erna, vooral van de pers. Want een Belgische opruimcoach dat internationaal gaat, dat is best interessant. Maar het is niet zo dat ik nu een bloeiende carrière in het buitenland heb. Ik werd wel gevraagd om toekomstige opruimcoaches in Polen te gaan opleiden, maar verder is het nog niet geraakt.

Mensen kunnen jouw inhuren als opruimexpert. Wat doe je dan zoal voor hen en waarvoor word je het meest gevraagd?

Mensen kunnen me inderdaad als opruimcoach contacteren. Mijn missie is dan om de druk van de schouders weg te nemen bij mensen die het gevoel hebben dat hun huis echt té vol staat. Daar ga ik ‘ontspullen’ en echt opruimen. Hierbij moet mijn cliënt ook echt beslissingen maken: hou je iets bij of doe je het toch weg? Het is dan ook vaak een traject, want op één sessie kan je maar weinig doen. Ik ga dan op huisbezoek en doe een adviesgesprek. Daarin toets ik af of het wel realistisch is wat ze verwachten.

Heeft het dan ook geen psychologisch kantje?

Ik ben geen psychologe van opleiding, ik ben eigenlijk historica. Maar ik heb natuurlijk wel diverse coachopleidingen gevolgd. Bij het opruimen kom ik bij mensen thuis, in hun persoonlijke sfeer en zie je soms ook confidentiële documenten. Dat vraagt dus wel om vertrouwen. Een wederzijdse klik is dus een must, en daarom is dat eerste adviesgesprek zo belangrijk.

INTERVIEW: Opruimcoach Annelies was te gast bij BBC - flashmagazine.be
©Radio 2

Je helpt mensen met orde te scheppen in hun leven én hun huis. Vallen velen niet terug in hun oude, rommelige gewoontes?

Ik streef ernaar om duurzaam op te ruimen. Op die manier heb je voor eens en voor altijd goed opgeruimd. Mijn klanten leren welke spullen waarde hebben en wat ook echt gebruikt wordt. Nadat je leert opruimen, voelt het niet meer aan als ‘moeten’. Het is een vaardigheid dat je leert voor de rest van je leven. Het is maar één keer gebeurd dat iemand me belde om haar te helpen met een andere ruimte, nadat ik eerder voor haar al had opgeruimd. Zij vond zelf de tijd niet om eraan te beginnen.

Je bent mama van twee, schreef een eigen boek, werkt als docente en mensen kunnen jou ook inschakelen als opruimcoach. Hoe krijg je dat allemaal bolgewerkt?

Natuurlijk ben ik een organizer. Ik ben heel goed in het organiseren van mijn eigen planning. Als zelfstandige bepaal ik mijn uren zelf. Mijn administratie en marketing doe ik wanneer mijn kinderen in bed liggen of naar de opvang zijn. Het is echt een kwestie van organisatie.

INTERVIEW: Opruimcoach Annelies was te gast bij BBC - flashmagazine.be
Annelies met haar eigen boek. ©Annelies Mentink

Is jouw huis altijd piekfijn opgeruimd?

Als mijn kinderen niet thuis zijn is het hier vrij opgeruimd, behalve mijn bureau. Soms moet ik halsoverkop vertrekken en dan laat ik mijn bureau liggen zoals het ligt. Mijn kinderen kunnen ontzettend veel rommel maken, zoals elk kind. Zij kregen natuurlijk met de paplepel mee dat opruimen moét gebeuren. Bovendien heeft mijn zoon ASS en hij heeft hier dus ook alle belang bij om orde en structuur te hebben.

Heb je nog een tip voor onze lezers om opgeruimder door het leven te gaan?

Eén grote tip: creëer vaste plaatsen voor je spullen. Zo weet je waar alles ligt en het bespaart je een hoop zoekwerk. En communiceer dat ook naar je huisgenoten. Ik merk wel dat communicatie soms wordt onderschat. Ik begeleid vaak één persoon van het gezin in een sessie, dus het is daarna zijn/haar taak om de rest van het gezin in te lichten.

Herken je opruimcoach Annelies? Dat kan best! Ze schreef al eerder artikels voor Flash Magazine als guest editor!