Petra Maes is al bijna 10 jaar de trotse mama van een mooie dochter, Mégane. Een bezig bijtje met heel wat hobby’s die ze met veel plezier beoefent. Maar Mégane kon wel moeilijk aarden in het gewone onderwijs. Haar mama ging daarom op zoek naar een school die beter paste bij haar hoogbegaafde dochter en vond die ook. Ze vertelt haar verhaal. 

INTERVIEW: Petra Maes zocht en vond een school voor haar hoogbegaafde dochter - Flashmagazine

Petra, hoe kwam je erachter dat je dochter niet kon aarden in het “normale” onderwijs?

Onze dochter is altijd al vooruit geweest op haar leeftijd. Dat viel me al op toen ze nog een kleuter was. Ze sprak sneller in volzinnen en had vaker gewiekste antwoorden of oplossingen, om dan nog maar te zwijgen van de eeuwige ‘waarom’-vragen. Maar op dat moment waren wij ons er nog niet van bewust dat er meer aan de hand was.

Het was pas in het 2e leerjaar dat de woorden ‘verveling’ en ‘saai op school’ vaker vielen. Tafels leren om er dan 5 testen van af te nemen, was een marteling. Ze kende ze namelijk al na 1 keer oefenen, waarom dan nog eens 4 keer leren? Studeren hoefde niet en ’s avonds had ik steeds vaker een bommetje in huis. Een kind dat met leerhonger zat, maar die niet gestild kreeg.

Op dat moment ben ik met een kinderpsychologe gaan spreken. Nadat ik mijn verhaal gedaan had, raadde ze me aan om Mégane haar IQ te laten testen. Ik heb dan meteen gekozen voor de uitgebreide testen zodat als er “iets was”, ik ook meteen wist in welk domein. Na 2 weken kregen we de resultaten en uitgebreid verslag van de psychologe: mijn dochter was hoogbegaafd! 

INTERVIEW: Petra Maes zocht en vond een school voor haar hoogbegaafde dochter - Flashmagazine

Op dat moment had ik al spijt van de test: wat had ik gedaan? Ik had nu mijn dochter een label opgeplakt! Ik heb er dan ook lang over gezwegen tegen familie en vrienden uit angst voor reacties. Want het beeld van hoogbegaafdheid dat de mensen hebben, stemt niet overeen met de realiteit. 

Uiteindelijk hebben we wel met haar toenmalige school samen gezeten en werden er oplossingen voorgesteld. Ik ben dan ook tevreden van de aanpak van die school, maar voor mijn dochter was het niet voldoende. We zijn dus gaan zoeken naar andere oplossingen.

En zo kwam je uiteindelijk terecht bij haar huidige school?

Via Facebook zag ik dat er een Arkades school zou opengaan in Limburg, een school voor meer- en hoogbegaafden. Die bestond al enkele jaren in Herentals, dus aan ervaring geen gebrek dachten wij. We zijn dan ook gaan luisteren en wisten meteen dat dit zou passen voor onze dochter.

Op deze school wordt het leerplan gevolgd op snellere tijd en was er ruimte om meer in detail te gaan. Deze kinderen hebben immers geen herhaling nodig. Dat maakt dat ze in de voormiddag de doelen van het leerplan aanpakken en namiddag tijd hebben voor extra vakken zoals STEM, psychologie, Frans, Engels, actualiteit…

INTERVIEW: Petra Maes zocht en vond een school voor haar hoogbegaafde dochter - Flashmagazine

Welke veranderingen zag je toen ze hier naar school ging?

Vooral na school is ze veel rustiger geworden. Ze krijgt nu de leerstof die ze nodig heeft en is niet meer zo gefrustreerd ’s avonds. Voor ons alleszins de beste keuze ooit!

Wat vindt ze er zelf van?

Ze zou niet meer terug willen naar het reguliere onderwijs. Op deze school wordt ze uitgedaagd doordat ze aan verschillende projecten kan werken en haar kennisgebied kan verruimen. Ze geniet ook enorm van de andere vakken: de STEM-lessen zijn top en de uitstappen zijn steeds afgestemd op deze doelgroep. Zo hebben ze al een kijkje kunnen nemen op de luchthaven, gecombineerd met een bezoek aan Microsoft waar ze zelfs mochten programmeren. De kinderen leren bij en genieten er ook nog van!

INTERVIEW: school voor hoogbegaafde dochter - Flashmagazine

Tot slot Petra: welk advies kan je andere ouders in dezelfde situatie geven?

Er is geen kant-en-klare oplossing. Ieder kind is verschillend en iedereen moet kijken welk type onderwijs het beste aansluit bij het kind, of dit nu een normaal of hoogbegaafd kind is.

Over de Arkades school heb ik alleen maar lof: de klassen zijn met  maximum 15 leerlingen waardoor er meer individuele afstemming is. Er zijn zelfstandige werkjes, er zijn ‘zoef bundels’ voor de snelle kinderen, de leerkrachten zijn gespecialiseerd, de directrice heeft een enorme expertise en het zorgbeleid volgt alles kort op. Niets zo leuk als een kind dat graag naar school gaat!

Petra Maes heeft alvast dé school voor haar dochtertje gevonden. Elk kind heeft dan ook leerplicht en boekentassen horen daarbij. Wij geven alvast enkele tips om die op de juiste manier te dragen!