Flash Magazine gaat op zoek naar de kriebels voor de Tour de France in Limburg. Daarom spreken we deze maand met enkele Limburgers die toch wel een stevige link hebben met de wielerwereld. Deze keer gingen we enkele kilometers buiten de Limburgse grens en spraken we met Anisha Vekemans. Deze wielerheldin koerst met veel passie voor de Italiaanse ploeg Alé Cipollini. Onze redactrice stelde enkele vraagjes aan Anisha…

 

Dag Anisha, vertel eens…  Jij bent geen echte Limburgse, hè?

Oeps ja, dat klopt! Ik ben wel geboren in Lommel, hoor! Maar toen ik twee jaar werd verhuisden mijn ouders naar Balen. Maar ik woon eigelijk maar op twee kilometer van de Limburgse grens en stiekem ben ik nog steeds helemaal verliefd op Limburg!

Gaan je trainingen dan ook regelmatig richting Limburg?

Eigenlijk zo goed als altijd! Ik fiets enorm graag langst het kanaal. Daar is geen verkeer en fiets je nog zorgeloos en veilig. Een andere mooie fietsroute is die richting Bokrijk, dat blijft misschien wel mijn ultieme favoriet.

Vrouwenwielrennen is aan een opmars bezig, ervaar jij dat ook zo?

Ja, toch wel! Tegenwoordig kunnen wij dames ook deelnemen aan bijna alle bekende voorjaarsklassiekers van de heren. En ook de grote rondes zijn er voor vrouwen. Zo fiets ik momenteel mee in de Giro voor dames!

Wauw, de Giro! Dat is niet niks?

Nee, dat klopt! Ik ben ook enorm trots dat ik mag deelnemen. Ik zit namelijk in een Italiaanse ploeg… Dan is het helemaal niet simpel om als Belgische te mogen starten in een Italiaanse ronde.

Krijg je als vrouw evenveel aandacht voor je deelname aan een ronde of een klassieker als dat je mannelijke collega’s krijgen?

Bwa.. nog niet evenveel. Maar laat ons wel stellen dat het enorm aan het verbeteren is. Zo zendt Eurosport bijvoorbeeld elk laatste uur van de ritten van de Giro voor dames uit. Dat vinden wij al een hele eer. Ook de finales van de klassiekers werden telkens uitgezonden op TV. Dat is een hele vooruitgang hoor…

Je neemt nu deel aan de Giro en ik hoorde dat er ook veel voorjaarsklassiekers voor dames zijn maar hoeveel koersen rijd je nu juist?

Goh, in het voorjaar zullen dat toch wel gemiddeld twee koersen per week zijn. Eens de lente gepasseerd is, beginnen de grotere rondes. Nu is het echt leven van de ene tot de andere ronde.

Dus jij bent een voltijdse profwielrenster?

Ja dat klopt. Ik heb geen job meer buiten het wielrennen. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en dat is toch wel plezant!

Kan je zelf de Ronde van Frankrijk nog wat volgen nu je deelneemt aan de Giro?

Nee, helaas heb ik daar erg weinig tijd voor. Door de dag zit ik op de fiets en ’s avonds moeten we regelmatig nog grote verplaatsingen maken en krijgen we de nodige verzorging. Maar de laatste dagen van de Tour trekken we wel nog naar Frankrijk om deel te nemen aan La Course.

Hmmm, La Course? Wat houdt dat juist in?

Haha, dat is een beetje de Ronde van Frankrijk voor dames maar dan in één rit samengevat. Dit jaar zal het een bergrit zijn. Dat wordt pittig maar onvergetelijk mooi.

Nog even terug naar de heren. Zie je ooit nog eens een Belg de Ronde van Frankrijk winnen?

Wie weet… Momenteel is er een erg goede junior, Remco Evenepoel. Hij is Belgisch kampioen geworden en hij wilt ooit de Tour winnen. Hij heeft alvast erg veel potentieel dus wie weet…

Wie wordt volgens jou dit jaar de Tourwinnaar?

Chris Froome!

En hey Anisha, wie gaat de Giro voor vrouwen winnen dit jaar?

Annemiek van Vleuten, een pittige Nederlandse dame.

En jij dan? Ga je zelf niet voor een overwinning streven?

Haha, wij hebben in onze ploeg twee topsprintsters. Ik zal er alles aan doen om hun te laten winnen. Ik ben een beetje hun knecht.

Wel Anisha, dan wens ik jou heel veel succes en wij zullen alvast enorm hard supporteren! Bedankt voor het leuke interview.