De Lommelse Sanne Dirx sleepte de titel ‘Sommelier of the Year 2019’ in de wacht. Een eer die misschien onverwachts kwam, maar waar ze trots op is. Alles begon voor haar bij Cuchara*, het restaurant van Jan Tournier, waar ze de kans kreeg om in de bediening aan de slag te gaan. Daar groeide haar liefde voor lekkere wijn en heerlijk eten, en sinds 3 jaar is ze de vaste sommelier. Niemand beter dus als expert om je de weg te wijzen in de wereld van wijn.

INTERVIEW: sommelier verklapt alles over wijn - Flashmagazine

Wil je wijn leren drinken? Begin dan met proeven, ruiken en ontdekken. Verdiep je in verschillende boeken of geursets over wijn, want dat kan je allemaal helpen. Die kennis is zeker nodig, maar proeven blijft wel het belangrijkste! Zo leer je ook welke druivensoort jij lekker vindt en is het uitzoeken van een lekkere wijn als leek niet meer zó moeilijk. Toch nog wat begeleiding nodig? Laat je dan adviseren. In de meeste winkels en speciaalzaken is er altijd wel iemand die verantwoordelijk is voor de wijnen en je graag met je keuze helpt.

INTERVIEW: sommelier verklapt alles over wijn - Flashmagazine

Interesseert wijn je wel heel erg en wil je graag een echte kenner worden? Dan is het inzicht in wat jij graag drinkt al een stap in de juiste richting. Onthou vanwaar deze wijn komt en hoe hij zijn smaak verkrijgt (vatgerijpt of niet, koel of warm klimaat…). Zo weet je volgende keer ook sneller wat kiezen en wordt je ervaring steeds rijker. Momenteel ben ikzelf grote fan van Belgische wijnen. We zijn een opkomend wijnland en worden er steeds beter in. Prijs-kwaliteit blijft wel altijd heel belangrijk. In het algemeen geldt vaak dat hoe duurder de fles is, hoe meer werk het gekost heeft. Uitzonderlijk betaal je ook wel eens voor de naam als het een bekend wijnhuis op gekende appelatie is. Daarom raad ik aan om het verhaal achter de wijn te leren kennen, dan apprecieer je hem sowieso meer. 

INTERVIEW: sommelier verklapt alles over wijn - Flashmagazine

Met de zomer in zicht kan je mij altijd een plezier doen met een ijskoude rosé (of een lekker getapt pintje). Op zo’n zwoele avond vinden de beste gesprekken namelijk plaats onder het genot van een goed glas wijn. Voorzie op die hete dagen altijd een koelbox of ijsemmer, want niemand drinkt graag te warme wijn. Schenk ook altijd kleine glazen uit, zo warmt de wijn minder snel op. Een tip die ik kan geven, is om zelfs je rode wijn lichtjes te koelen in de zomer. Hierdoor komen de fruitige tonen meer tot zijn recht. Opwarmen doet de wijn vanzelf als het echt warm is buiten. 

INTERVIEW: sommelier Sanne Dirx verklapt alles over wijn - Flashmagazine

Doorgaans worden zwaardere wijnen wel eerder gedronken in de winter, want winterkost is meestal ook iets machtiger natuurlijk. Lichtere, frisse wijnen zijn dan weer meer iets voor de zomer. Dat witte wijn enkel bij vis past en rode bij vlees, is zeker geen waarheid als een koe. Zo zijn er verschillende witte wijnen die bij licht vlees passen (kalfs, kip…). Hierbij denk ik dan wel aan zwaardere witte wijnen die meestal houtgelagerd zijn en een vollere druivensoort hebben (Chardonnay, Godello…). Heel lichte rode wijnen zouden ook bij vis kunnen. Alles is afhankelijk van de bereiding van het eten en van wat jij lekker vindt!

Ook benieuwd wat onze specialisten te vertellen hebben over mode, shoppen en tuinen?