Er zijn veel creatieve ideeën die borrelen in Limburg. Zo ook bij de Truienaar Jozef Plevoets die besloot zich in te schrijven voor ‘Starter van het jaar 2018’… en won! Hij vertelt ons hoe hij van idee naar realiteit ging en verklapt hoe ook jij de stap waagt. 

INTERVIEW: Starter van het jaar Jozef Plevoets - Flashmagazine

De 29-jarige Jozef Plevoets vond dat het hoog tijd werd om iets te doen aan de mooie groene festivalweides die er niet meer zo gezellig uitzagen op het einde van het festival. Bezaaid met plastic wegwerpbekertjes zag Jozef een schone kans om Festicup uit de grond te stampen: een onderneming die herbruikbare bekers van hoge kwaliteit verkoopt.

Maar Jozef, hoe ga je nu van zo’n idee naar een uiteindelijke onderneming?

Gewoon doen. En dat is ook exact wat ik tegen iedereen zeg die met een idee zit. Oké, je moet wel doordacht te werk gaan en even uitzoeken wat de mogelijkheden allemaal zijn, maar voor de rest is het gewoon in actie schieten en niet dagdromen. Je maakt een plan met doelen en stap voor stap voer je dat uit.

Wil dat zeggen dat je parcours volledig uitgestippeld was?

Geen enkele start verloopt vlekkeloos. Maar dat is net de uitdaging in ondernemen. Je komt moeilijkheden tegen en je zoekt tot je de oplossing ervoor vindt. Bovendien zijn er heel wat klanten die laaiend enthousiast zijn om te gaan werken met herbruikbare bekers, maar je hebt er evenveel die er niet voor staan te springen. Het is dan ook een aanpassing met een grote impact voor de organisatie van je evenement en je moet er tijdig mee beginnen. Je laten adviseren door onze kennis en ervaring is hierbij een must. Dan kan er eigenlijk niets mislopen.

INTERVIEW: Starter van het jaar Jozef Plevoets - Flashmagazine

Een vastberaden visie. Koos je ook even kordaat om je verhaal te starten in Limburg? 

Ik heb zeker bewust gekozen voor een bedrijfspand in Limburg aangezien de huurprijzen hier een stuk lager liggen. Dit maakt het toch allemaal wat haalbaarder voor een startend bedrijf. Verder kan je in Limburg ook in aanmerking komen voor de subsidie ‘steunzone’.  

Een wervelende start met als uiteindelijk doel om je in te schrijven voor ‘Starter van het jaar’?

Ik wou de ervaring rijker zijn om mijn concept voor te stellen aan een jury. Een soort voorbereiding om te pitchen voor investeringsgroepen.

INTERVIEW: Starter van het jaar Jozef Plevoets - Flashmagazine

En toch viel je in de prijzen! Hoe ga je het prijzenpakket benutten als Vlaamse starter van het jaar?

Ik heb nooit deelgenomen om het prijzenpakket te bemachtigen. De erkenning die je krijgt is zoveel belangrijker en geeft je goede moed om door te gaan. Maar met het prijzengeld zullen we zeker en vast een keertje lekker gaan dineren!

Het ambassadeurschap voor startende ondernemingen vind ik wel leuk. Ik hou ervan om mensen die met een idee zitten aan te moedigen om ervoor te gaan. Ze mogen me altijd contacteren met vragen en ik zal hen zo goed mogelijk steunen of doorverwijzen naar één van de vele contacten die ik ondertussen rijk ben. 

En wat betekent de titel voor jouw toekomst? 

De toekomst zie ik nog net hetzelfde als voordien. Er is héél veel werk aan de winkel en we gaan er voor de volle 100% tegenaan. Ik zit dan ook vol met dromen die ik wil realiseren en heb nog enorm veel zin in het ondernemen.

INTERVIEW: Starter van het jaar Jozef Plevoets - Flashmagazine

Mooie plannen! Denk je dat je nog vrije tijd gaat hebben om zelf festivals af te schuimen?

Dat is natuurlijk het leuke aan ons vak. Festivals bezoeken hoort er nu eenmaal bij. Werk en plezier combineren, mooier kan je het toch niet hebben?

Een mix waar velen naar streven! Wat zou je adviseren aan zij die de stap naar een eigen onderneming ook willen wagen?

Geloof in jezelf, in je kunnen. Maar verwacht niet dat het zomaar gaat gebeuren. Je zal er hard én veel voor moeten werken en slapeloze nachten zullen erbij komen kijken. Maar als je een idee hebt, zet dan gewoon die stap, want later vind je het misschien jammer dat je het niet geprobeerd hebt.