Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dat laten we bij Flashmagazine niet onopgemerkt voorbijgaan. Het is dan ook het ideale moment om enkele straffe madammen in de kijker te zetten. Zij timmerden keihard aan hun carrière en sloegen er daardoor in om de job van hun dromen uit te oefenen. 

Grete Remen staat aan het hoofd van Damhert. Een onderneming met meer dan honderd werknemers. Clio Hendrickx richtte met haar twee zussen hun eigen bedrijf Les Soeurs op en zijn vandaag een grote naam in Hasselt en omstreken. Ook Loriana Allegrezza is vandaag succesvol onderneemster. Ze stampte haar eigen bedrijf E-Volve uit de grond en heeft al een eerste werkneemster in dienst gesteld. Melissa Vandoninck staat ook elke dag haar mannetje als stewardess bij Tui Fly Belgium.

INTERVIEW: Straffe madammen aan het woord - Flashmagazine.be
De drie zussen van Les Soeurs: Julie, Clio & Kay.

Vrouwen uit verschillende sectoren met allemaal een andere achtergrond en andere ervaringen. Een interessant vertrekpunt om hun kijk op ‘het vrouw zijn’ te achterhalen. Lees je mee?

Schrikt jouw sterkte sommige mannen af?

Grete: “Ja, sommige mannen worden er wel door afgeschrikt. Maar die mannen staan niet recht in hun schoenen.”

Clio: “Neen integendeel; mannen vinden dat net interessant en intrigerend.”

Loriana: “Oei?! Ik hoop van niet.”

Melissa: “Wanneer ik werk als cabineverantwoordelijke, gebeurt het wel eens dat een man mijn gezag probeert te ondermijnen door de regels niet te volgen. Bijvoorbeeld door zijn gordel niet vast te maken. Dan sta ik op mijn strepen en laat ik me niet doen. Veel mannen schrikken hier wel van, maar uiteindelijk aanvaarden ze dat ik het voor het zeggen heb.”

Ondervind je soms voordelen in je beroep omdat je een vrouw bent? 

Grete: “Ja, wij vrouwen zijn nog altijd in de minderheid in de ondernemerswereld en dit maak ons uniek. En dat biedt dan ook wat voordelen.”

Clio: “Zeker. Onze klanten zijn hoofdzakelijk vrouwen, dus als vrouw begrijp ik hun behoeften beter en kan ik hen goed begeleiden in hun aankoopproces en zoektocht naar hun persoonlijke stijl.”

Loriana: “Ze zeggen dat je om te ondernemen een gezond buikgevoel nodig hebt. En ik denk dat je daar als vrouw daar toch een streepje voor hebt. Alhoewel dat ook volgens mij toch vooral met je persoonlijkheid te maken heeft.”

Melissa: “Het is soms als vrouw net iets gemakkelijker om iets van mannelijke passagiers gedaan te krijgen (bijvoorbeeld van plaats veranderen om een probleem op te lossen). Ook naar kinderen toe merk ik dat het als stewardess soms net iets makkelijker gaat dan als steward. En uiteraard zien ze in de cockpit ook liever vrouwen binnenkomen dan mannen!

Ondervind je soms barrières in je beroep omdat je een vrouw bent?

Grete: “Nee.”

Clio: “Niet echt. We hebben kledingwinkels voor vrouwen, geleid door vrouwen, en onze leveranciers zijn toevallig vaak ook vrouwen. Laat mij zeggen dat we in een erg ‘vrouwelijke’ sector actief zijn, dus we verstaan elkaar allemaal goed en van onderlinge barrières is er dus geen sprake.”

Loriana: “Nee, eigenlijk niet. Dat je je ellebogen soms moet gebruiken om je plaats in de markt te veroveren, dat is een feit. Ik heb nog nooit een gevoel gehad dat er barrières zijn. Als ik ergens voor wil gaan, dan doe ik dat… ongeacht welke barrières ook.

Melissa: “Aan de andere kant nemen mensen je vaak minder serieus als vrouw, zeker als je als jonge stewardess de cabineverantwoordelijke bent. Vooral mannen aanvaarden het soms wat moeilijker dat je als jonge vrouw het gezag hebt, en ze proberen dan ook regelmatig om dit te ondermijnen.”

Naar welke ‘leading lady’ kijk jij op?

Grete: “Ongetwijfeld eurocommissaris Margarethe Vestager, een Deense liberale die vecht tegen de oneerlijke concurrentie van multinationals en internetgiganten met onze lokale handelaars. Zij pakt dit goed aan en deinst niet terug van de tegenwind die ze krijgt.”

INTERVIEW: Straffe madammen aan het woord - Flashmagazine.be
Margrethe Vestager
©Søndagsavisen

Clio: “Naar Stella McCartney. Voor haar stempel op de modewereld, haar vooruitstrevende en onderscheidende rol inzake duurzaamheid en dierenactivisme, en hoe ze dat alles combineert met het moederschap en het runnen van een gezin van vier kinderen.”

Loriana: “Goh! Internationaal Oprah en Ellen Degeneres. Hun positiviteit inspireert me. En wat dichter bij huis, Liesbeth Kees, Directeur van het Domein Bokrijk. Ze leerde me als mijn stagebegeleidster de eerste kneepjes van het vak en wat ze vandaag bereikt heeft met het Domein Bokrijk, daar doe ik mijn hoedje voor af.”

Melissa: “In mijn ogen zijn alle werkende mama’s met een fulltime job leading ladies. De combinatie van kinderen en een job vereist goede organisatorische vaardigheden, een flinke dosis geduld en heel wat multitasken!”

INTERVIEW: Straffe madammen aan het woord - Flashmagazine.be

Heb je een boodschap voor alle dames in de wereld?

Grete: “Blijf jezelf en volg altijd je hart.”

Clio: “Jaag je dromen na, en laat je door niks of niemand van je pad afleiden. De enige manier om je doelen te bereiken – zij het privé, professioneel, in de sport,… – is er hard voor werken.”

Loriana: “If you can see it in your mind, you can hold it in your hands. Ongeacht man of vrouw! Als je iets in je leven wilt, maak dan de beslissing om ervoor te gaan en je dromen waar te maken.”

Melissa: “Niets is onmogelijk, all you have to do is spread your wings and fly.”