De Aarschotse Simin Khani (22) is nog piepjong, maar verloor haar hart aan de traditionele volksdans. Dansen in volkskleding met klompjes, het hoort er allemaal bij. Elke week danst ze de pannen van het dak bij Die Spelewei en binnenkort schittert ze tijdens het Internationaal Folklore Festival. 

Hoe ben je begonnen met volksdansen?

Een vriendin van mij vroeg me om eens mee te gaan. Haar ouders waren gaan kijken naar het Internationaal Folklorefestival en waren meteen verkocht. Ook ik vond het meteen een fascinerende dans, en zo ging de bal aan het rollen.

Kan iedereen die het leuk vindt gewoon starten?

Met wat gevoel voor ritme en muzikaliteit moet dat zeker kunnen! Als dit niet je sterkste kant is, kan het best een uitdaging worden. Maar bij ons is iedereen welkom: jong en oud! Wij hebben drie groepen: kinderen, tieners en volwassenen. In elke groep worden er dansen aangeleerd aangepast aan het niveau van de groep.

INTERVIEW: Simin volksdanst de pannen van het dak - flashmagazine.be
Simin (links) samen met haar volksdansvriendin Leen. ©Die Spelewei

Zijn er ook veel mannen die volksdansen?

Er zijn zeker ook mannen! Momenteel zijn er in de volwassenengroep ongeveer 10 mannen, maar toch merken we dat het wat krap is. Ik weet niet wat het probleem juist is, maar het is vaak een taboe dat mannen dansen. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig! Ook in onze andere groepen zijn er jongens te vinden, maar steeds in de minderheid. En dat is best lastig, omdat het bij sommige dansen wel nodig is om als duo van man en vrouw te dansen.

INTERVIEW: Simin volksdanst de pannen van het dak - flashmagazine.be
©Die Spelewei

Wat vind je zo leuk aan deze hobby?

Moeilijk om te zeggen… Ik doe het ondertussen al 15 jaar. Het is gewoon mijn passie en kan me dan ook geen leven meer voorstellen zonder dans. Daarbij zie ik volksdans niet enkel als dansen, maar ook als ontmoetingen met andere culturen. Zo proberen wij jaarlijks op reis te gaan met de groep en organiseren wij elk jaar ons Internationaal Folklorefestival. Op deze manier kom ik in contact met nieuwe mensen en ontstaan er vriendschappen over de grenzen heen.

volksdans
©Die Spelewei

Is er een bepaalde dans die je het liefst doet?

Wij dansen allerlei dansen: verbroederingsdansen, kadrils, kringdansen… Mijn voorkeur gaat steeds uit naar kringdansen, omdat ik het gewoon leuk vind én mooi door de verschillende figuren en afwisseling. Een optreden staat steeds gelijk aan live muziek en krijgt een extra toets door de attributen zoals klompen of een meiboom waarrond we dansen.

©Die Spelewei

Het is toch best een unieke hobby. Hoe reageren anderen wanneer ze van je passie horen?

Mensen reageren steeds verrast, maar vaak heb ik ook het gevoel dat ze er zich weinig bij kunnen voorstellen. Hierdoor komt er al snel een mopje bij kijken. “Volksdans? Dan dragen jullie toch van die boerinnenpakjes?”, hoor je dan. Vroeger vond ik het niet altijd makkelijk om hier open over te praten, maar nu heb ik er helemaal geen problemen meer mee. Ik doe wat ik leuk vind en daar is niets mis mee!

volksdans
Simin in actie tijdens het Folklorefestival. ©Die Spelewei

Binnenkort doen jullie ook mee aan een Internationaal Folklorefestival. Wat mogen we daarvan verwachten?

Zoals ik al vertelde, organiseert onze groep inderdaad het Internationaal Folklorefestival. Het spektakel gaat door op 10 en 11 augustus aan het gemeentehuis van Westerlo. Dit jaar brengen wij een dansprogramma waar ‘kermis’ centraal staat. Wij willen mensen enthousiast maken voor deze leuke dans en hopen dit op deze manier te kunnen overbrengen. Bovendien komen er volksdansgroepen van over de hele wereld op bezoek tijdens dit evenement. Zij zullen dan volksdansen brengen uit hun eigen cultuur. Zeker de moeite om eens langs te komen dus!

volksdans
Simin tijdens een optreden op het Folklorefestival. ©Die Spelewei

Het is elk jaar wat zoeken om onze buitenlandse gasten een slaapplaats te kunnen bieden tijdens hun verblijf in België. Mensen die openstaan om nieuwe mensen en culturen te leren kennen, en dus een volksdanser een gezellige thuis voor een weekje willen aanbieden, mogen zich dan ook steeds kandidaat stellen!

Ook Paul heeft een unieke hobby: hij is een fervent cactusverzamelaar. Benieuwd naar zijn interview?