Op 11 en 12 mei doet Maarten Wynants zijn dorp Helchteren bruisen van de koerskriebels met de ‘Trofee Maarten Wynants’. Een echt dorpsfeest voor iedereen die een hart heeft voor het wielrennen. Wij spraken met deze Limburgse topper over het aankomende evenement.

Leuk zo’n koers met je eigen naam!

Dat is zeker tof natuurlijk. Het gebeurt ook niet zo vaak dat een renner een eigen wedstrijd heeft. En dat het dan ook nog in eigen dorp is, maakt het extra speciaal. Ik word er ook wel vaak over aangesproken. Het is iets wat leeft, en dat is leuk.

Kunnen mensen jou aan het werk zien op het evenement?

Bij de jeugdkoers doe ik de prijsuitreiking en ook bij de vrouwenkoers ga ik een kijkje nemen. Daarna ga ik gedag zeggen tegen de sponsors en in de namiddag is het dan aan mij, want ik rij mee in de profwedstrijd. Je kan me dus altijd wel ergens vinden.

INTERVIEW: Maarten Wynants over de koerswedstrijd op zijn naam - Flashmagazine
©Cor Vos

Ook de dames gaan ervoor. Maar hoe staat het tegenwoordig met de vrouwenkoers?

Vrouwenkoers krijgt meer aandacht en daardoor zijn de sponsors ook sneller geïnteresseerd om een ploeg te steunen. Dat is een vicieuze cirkel, maar dan in een opwaartse spiraal.

Denk je dat ze ooit zo populair gaat zijn als die van de mannen?

Dat is moeilijk te zeggen. Of het even populair wordt, dat weet ik niet. Je kan niet voorspellen waar de grens ligt. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. De laatste jaren heeft het wel enorme sprongen voorwaarts genomen. En laten we hopen dat dat zo blijft doorgaan.

Vrouwen of mannen, je moet er toch wel iets voor overhebben om professioneel te koersen?

Het heeft een grote impact op je leven en op je familie. Zo kan je soms niet aanwezig zijn op familiefeesten of verjaardagen, maar ook voor de kinderen ben ik er vaak niet. Dat zijn de nadelen die eraan verbonden zijn.

INTERVIEW: Maarten Wynants over de koerswedstrijd op zijn naam - Flashmagazine
©Cor Vos

Heb je wel de koerskriebels doorgegeven aan je kroost?

De ene heeft een grote passie ervoor, de andere niet. Maar we hebben het niet bewust meegegeven. We proberen dat niet te pushen. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan, zeggen ze dan.

Vind je dat jammer dat ze niet alle twee de liefde voor koersen hebben?

Goh nee, dat maakt me niet echt uit. Ik vind het wel heel mooi dat de jongste heel gepassioneerd is. Mijn andere zoon is bezig met voetbal en tennis, en daar probeer ik hem ook zoveel mogelijk in te steunen.

INTERVIEW: Maarten Wynants over de koerswedstrijd op zijn naam - Flashmagazine
©Cor Vos

Maar je eigen wielercarrière is ook nog volop gaande. Wat zou je nog willen bereiken?

Misschien ergens nog een mooie wedstrijd winnen die ik nog niet eerder heb gewonnen. Dat ontbreekt nog een beetje.

En op wat ben je het meest trots?

Het is natuurlijk niet gemakkelijk, en de plaatsjes zijn duur om een contract te krijgen. Het feit op zich dat ik altijd mijn contract heb kunnen tekenen, is al mooi. Andere speciale momenten zijn wanneer we met de ploeg de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix winnen.

INTERVIEW: Maarten Wynants over de koerswedstrijd op zijn naam - Flashmagazine
©Cor Vos

WIN 10X VIP TICKETS

De koers van dichtbij meemaken en grote kleppers ontmoeten? Doe dan snel mee om één van de 10 VIP Kaarten voor het VIP café op zondag 12 mei te winnen. Deelnemen kan t.e.m. 6 mei 2019. De winnaars worden bekendgemaakt op 9 mei 2019.