De Maasmechelse Katerine Avgoustakis won in 2005 de VTM-talentenjacht Star Academy. Een jaar later nam ze deel aan de Vlaamse preselectie voor het Eurovisiesongfestival en tegenwoordig zingt ze de pannen van het dak in de Level Six muziekband. Daarnaast is ze ook mama van dochtertje Olivia (1) en stiefzoon Floris (7).

Hoe bevalt het mama-leven jou? 

Enorm goed! ik had het nooit gedacht, maar ik leef sinds de geboorte van Olivia op een roze wolk. Zo verliefd dat ik op dat kleine mensje ben, ongelofelijk! Ze is ook een makkelijke baby, dat maakt natuurlijk dat het allemaal min of meer van een leien dakje loopt. Ik vind het ouderschap dan ook een échte aanrader, zelfs met onderbroken nachten!

INTERVIEW: zangeres Katerine Avgoustakis over haar leven als mama - Flashmagazine

Op wie lijkt je dochtertje Olivia het meest? 

Qua uiterlijk zie ik eigenlijk niks van mijn man in haar terug (hij ook niet hoor), al kan dat misschien nog komen. Ze heeft wel het mondje van haar stiefbroer Floris, het zoontje van mijn man.

Wat is je mooiste herinnering samen tot nu toe? 

De geboorte denk ik, die is onvergetelijk. Het is mijn favoriete verhaal om te vertellen! Maar ook haar eerste verjaardag, iedere keer als ze in mijn armen in slaap is gevallen, hoe we samen kunnen schaterlachen als we spelen… nu al te veel mooie momenten om op te noemen!

Wil je dat ze in je muzikale voetsporen treedt?

Ik merk dat ze graag muziek luistert, maar welke kindjes reageren daar niet op? Zelf ben ik heel actief met Level Six bezig, van mij mag Olivia dus zeker haar dromen najagen. Ze mag wel de voeling met de realiteit niet verliezen. Ongetwijfeld zal ze ook raad ingefluisterd krijgen van mama en papa indien ze graag met muziek wil bezig zijn. Het is en blijft toch een onzekere wereld, maar als het haar passie is, zal ze alle steun krijgen. Zolang ze maar blij en gelukkig is! Deelnemen aan een talentenjacht op tv, zou ik wel eerder afraden. Dan ben je erna heel beperkt in muzikale keuzes en word je meteen in een hokje gestoken. Dat zijn dingen die ze je allemaal niet vertellen. Ook dat het vooral een tv-programma is en niet zozeer een wedstrijd, dat vergeten heel veel mensen die hun kans wagen.

INTERVIEW: zangeres Katerine Avgoustakis over haar leven als mama - Flashmagazine
©Danny Wagemans Photography

Zou je graag nog meer kinderen in de toekomst krijgen? 

Nee, voor mij is het prima zo. Als ik jonger was geweest misschien wel. Of als ik heel veel geld zou hebben om iemand in te huren voor de nachten (hoewel ik dat niet uit handen zou willen geven). Maar voor mij is het plaatje met Floris en Olivia helemaal compleet zo.

Voel je een verschil tussen de opvoeding van je dochter en die van je stiefzoon? 

Ik denk dat hij te weinig bij ons is om daar verschil in te merken en Olivia is ook veel kleiner. Maar zoals overal geldt: iedereen gelijk voor de wet. Als er later vriendinnetjes van Floris mogen blijven slapen dan zal dat voor Olivia ook mogen als ze een vriendje of vriendinnetje heeft. De kans dat het daadwerkelijk gaat gebeuren, is vrij nihil, aangezien mijn man daar nu al nachtmerries over heeft! Hij is nogal beschermend ingesteld, maar ik denk dat hij vooral weet hoe hij zelf als tiener met meisjes omging. Hij hoopt waarschijnlijk dan ook dat ze geen jongens tegenkomt zoals hij in zijn puberjaren was, haha…

INTERVIEW: zangeres Katerine Avgoustakis over haar leven als mama - Flashmagazine

Ben jij een strenge mama? 

Vooral een correcte denk ik. Neen is neen, en kan niet omgebogen worden naar een ja. Ik ervaar dat duidelijkheid heel belangrijk is in de communicatie naar kinderen. Het is verwarrend als je ze te veel zelf (grotere) beslissingen laat nemen. Ze snappen dat oh zo snel… Ik ben heel zacht en zorgzaam en knuffel enorm graag, maar er moet ook geluisterd worden.

Merk je gelijkenissen tussen jouw opvoeding en die van je ouders? 

Misschien wel. Maar wat ik vooral merk is dat ik nu veel beter begrijp waarom ik sommige dingen niet mocht, zonder dat er een goede reden voor gegeven kon worden. Waarom ik niet naar een fuif mocht gaan bijvoorbeeld, met als reden van mijn vader: “Omdat ik dat zeg.” Heel herkenbaar, maar nu ook wel begrijpelijk. Moeilijk om uit te leggen welke gevaren er allemaal in een avondje weg kunnen schuilen. Wat een doodsangsten moeten de ouders van vandaag wel niet doorstaan. Sociale media, verkeersincidenten, pestgedrag, aanranding, de hoge prestatiedruk… ik probeer er niet te veel bij stil te staan.

Wat is het beste advies dat jij van je mama hebt gehad? 

Dat je korte rokjes in je jeugd zoveel mogelijk moet dragen, omdat dat later niet meer gaat! Dat herinner ik me nog heel goed. Echte goede raad die ze me gaf, is te veel om op te noemen. Mijn moeder was een heel discrete vrouw, een beetje introvert ook. Ze zag indertijd soms dat sommige vriendjes niet echt bij me pasten, maar ze heeft dat nooit letterlijk op die momenten gezegd. Ze heeft me de ruimte gegeven om er zelf achter te komen. Dat lijkt me moeilijk, maar het is wel de beste manier natuurlijk…

INTERVIEW: zangeres Katerine Avgoustakis over haar leven als mama - Flashmagazine

Welke raad zou jij aan jouw dochter/stiefzoon willen geven? 

Dat ze voor een partner moeten kiezen die hun NOOIT zal tegenhouden om hun passies te volgen. En dat ze moeten durven communiceren met hun ouders, omdat die altijd het beste met hen voorhebben. Ik was vroeger heel gesloten en durfde niks tegen mijn ouders te zeggen. Dat vind ik nu heel jammer! Vooral omdat ik nu wel open durf communiceren over wat er in me omgaat en hoe ik me voel.

Kijk jij uit naar de moederdagcadeaus die de komende jaren zullen volgen? 

Ik ben vooral heel erg benieuwd en laat het met plezier op me afkomen. Cadeaus hoeven niet, ik geniet vooral van het samenzijn.