Er bestaan heel veel verschillende soorten papa’s, maar voor elk van hen is Vaderdag hét moment om hen in de watten te leggen. Dat geldt ook voor deze langeafstandspapa’s, die hun kinderen door hun job niet altijd even vaak zien. Ze vertellen hoe dat dan juist in zijn werk gaat. 

Het verhaal van internationaal vrachtwagenchauffeur Dries Borgers lees je in Flash, Puur en Ziezo Magazine dat rond 29 mei gratis in je bus ligt!

INTERVIEW: langeafstandspapa's - Flashmagazine

Naam: Birger Vanheusden
Leeftijd: 37 jaar
Woonplaats: Kuringen
Job: event organiser & zaakvoerder 3vents
Kinderen: Lenn (6) & Bliss (3)

Hoe vaak ben je weg van je kinderen?

Dat varieert enorm. Er zijn namelijk geen vaste periodes dat ik er niet ben, want dit is zeer afhankelijk van events. We organiseren teambuildings, bedrijfsfeesten, incentive reizen en public events. Als ik terugkijk naar de eerste 3 maanden van het jaar, ben ik ongeveer de helft ervan in het buitenland geweest hiervoor. Neem daarbij nog eens de zwaardere projecten binnen België die er ook voor zorgen dat ik in die periodes dag en nacht bezig ben, en je komt toch op een aanzienlijk aantal dagen dat ik de kids moet missen.

Is de tijd met hen dan net intenser als je bij hen bent?

Tuurlijk! Ik probeer hen dan ook zo vaak mogelijk zelf van school te halen, zodat ik in de namiddag tijd met hen kan doorbrengen. Ze zijn nog jong dus liggen vroeg in bed en als ik geen meetings heb opstaan, kan ik dan gewoon ’s avonds verder werken. Ik wou dat ik dit meer kon doen dan momenteel het geval is, maar aangezien ik maar beperkt in België ben, dienen de meetings dan ook steeds in deze periode ingepland te worden en is het niet altijd mogelijk om de kids vroeg van school te halen.

Betrap je jezelf erop dat je jouw kids extra verwent als je thuis bent?

Nee, eigenlijk niet. Uiteraard vullen we de tijd zo aangenaam mogelijk in en plannen we uitstapjes, maar dit doet elke ouder wel bij zijn kinderen. Ik doe dit niet extra om te compenseren dat ik veel weg ben. Ik streef ernaar om een zo normaal mogelijke opvoeding te geven, ondanks het feit dat ik er niet al te veel kan zijn. Ze mogen niet het gevoel krijgen dat bij mij alles kan en mag, of dat het altijd feest is als ze bij mij zijn.

INTERVIEW: langeafstandspapa's - Flashmagazine

Hoe gaat je partner om met je job?

Ik ben gescheiden, maar we wonen dicht bij elkaar en hebben op dit vlak een soepele regeling. We hebben een 50-50 overeenkomst, maar zijn hier beiden flexibel in. Indien ik naar het buitenland moet in mijn weken wisselen we soms, of vangen mijn ouders de kindjes op.

Wat leren je kinderen er volgens jou uit dat je jouw passie nastreeft?

Bliss is nog te jong momenteel om te weten waarom ik zo vaak weg ben. Lenn beseft wel dat het is om te werken, maar hij noemt het steeds ‘op vakantie gaan voor het werk’. Het vliegtuig nemen staat voor hem gelijk met plezier. Ik heb op dat vlak dus nog wel wat werk om het concept uit te leggen.

Wat is volgens jou de grootste troef van de ‘langeafstandspapa’s’?

Ik geloof niet dat hier voordelen in zijn. Uiteraard beleef je de tijd samen met je kinderen wat intenser, maar ik geloof niet dat dat het gemis wegneemt. Zowel niet bij mezelf, als bij de kinderen. Het is echter een keuze die ik gemaakt heb om mijn passie na te streven, en op termijn zullen zij hier ook hun voordeel uithalen. Op inspectiereizen zijn ze bijvoorbeeld al mee geweest en koppel ik het nuttige aan het aangename, maar uiteraard kan dit niet altijd.

INTERVIEW: langeafstandspapa's - Flashmagazine

Soms is het hard en mis je hen natuurlijk enorm. Zeker wanneer ik alleen een verre trip maak en ik ’s avonds op mijn hotelkamer zit, kan het uiteraard hard zijn. Wanneer we met groepen weg zijn, is dat anders. Dan ben ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer om alles vlekkeloos te laten verlopen, en is dat gemis makkelijker te verdragen.

Ben je voor Vaderdag thuis?

Tot nu toe half, we hebben dat weekend 2 events op het programma staan. Naar alle waarschijnlijkheid ga ik zelf ons event in Rotterdam in goede banen leiden en dat wil zeggen dat ik zondag in de vroege namiddag terug thuis ben. 

Heb je iets speciaal gepland voor de gelegenheid? 

Nee, maar dat hoeft voor mij ook niet. Gewoon een gezellige namiddag met de kindjes en bij mijn eigen vader op bezoek gaan. Voor mij moeten er op zo’n dag geen spectaculaire zaken gepland worden. Ik denk dat het voor de kindjes belangrijker is dat ze mij op die dag zien, dan omgekeerd. Zij bereiden dit voor in school en kijken ernaar uit om hun cadeautje af te geven. Dat is voor mij de reden waarom ik er in de mate van het mogelijke altijd alles aan zal doen om hen op Vaderdag zeker te zien. 

 

INTERVIEW: langeafstandspapa's - Flashmagazine

Naam: Tom Vuerstaek
Leeftijd: 42 jaar
Woonplaats: Bilzen
Job: freelance geluidstechnieker
Kinderen: Niels (9) & Mathias (6)

Hoe vaak ben je weg van je kinderen?

Dat varieert van enkele dagen per maand, tot enkele weken na elkaar tijdens drukke periodes. Vroeger kon het wel eens tot 2 maanden zijn, maar dat probeer ik te vermijden.

Is de tijd met hen dan net intenser als je bij hen bent?

Toch zeker na een langere periode is het fijn om thuis te komen en hun reactie te zien. Dat heeft me in het verleden al enkele keren oprecht blij gemaakt. Voor ons vliegt de tijd, maar voor hun duurt het een eeuwigheid. Tot je opeens terug thuis staat!

Betrap je jezelf erop dat je jouw kids extra verwent als je thuis bent?

Dat is een moeilijke vraag… Ik probeer erop te letten om tijd met hen te spenderen. ‘s Morgens probeer ik ze ook eerst naar school te brengen alvorens iets anders te beginnen. Maar regels zijn regels, of ik er nu ben of niet, en daar probeer ik zeker ook op te letten. Dus verwennen met tijd zeker, maar niet per se materieel.

Hoe gaat je partner om met je job?

Ina kan ons gezin bijzonder goed organiseren wanneer ik er niet ben. Het lijkt er zelfs op dat het dan nog beter draait, haha!

INTERVIEW: langeafstandspapa's - Flashmagazine

Wat leren je kinderen er volgens jou uit dat je jouw passie nastreeft?

Wat ik de jongens wel probeer te laten voelen, is dat een combinatie van een relatief goede job en een uit de hand gelopen hobby zeker wel ok kunnen zijn. 

Wat is volgens jou de grootste troef van de ‘langeafstandspapa’s’?

Het onvoorspelbare karakter van de job zorgt soms ook voor onverwachte ‘toch-thuis momenten’.

Ben je voor Vaderdag thuis?

Ik denk het niet, misschien zelfs meerdere dagen niet. Enkele jaren geleden was dat ook zo, en Ina vertelde me toen over Niels die zijn klasgenootjes toch wel wat benijdde omdat zij hun vaderdagwerkje dat weekend konden laten zien en hij nog even moest wachten…

Heb je iets speciaal gepland voor de gelegenheid?

Werken denk ik, want kiezen wanneer concerten plaatsvinden kunnen wij jammer genoeg zelf niet. Maar dat maakt het zeker zo een charmante stiel?

Maar natuurlijk denken we ook aan de mama’s! Altijd al willen weten hoe een bekende Limburgse moeder het mama-zijn ervaart? Katerine Avgoustakis vertelt het je graag.