Konnichiwa! Voor onze rubriek Limburger in het buitenland, namen we contact op met Kris Gaethofs. Waarom Kris het knusse Limburg verliet en waar hij naartoe verhuisde? Dat ontdek je hier!

Het paspoort van Kris

Naam: Kris Gaethofs
Leeftijd: 39 jaar
Geboren te: Hasselt
Woont in: Japan
Burgerlijke staat: getrouwd met Kazumi Gaethofs
Job: project manager voor West Canada Homes
Rare karaktertrekjes: sarcasm is life

Dag Kris, fijn dat ik je mocht contacteren voor de rubriek Limburger in het buitenland. Vertel eens, waarom heb jij het gezellige Limburg verlaten?

Wel, gedurende mijn tijd aan de universiteit van Leuven ben ik geboeid geraakt door Japan. Part time studies Japans, enkele reizen en vele mailtjes verder heb ik zo ook mijn echtgenote leren kennen. We zijn in september 2007 getrouwd en ik ben dan in april 2008 verhuisd naar de stad Asahikawa, de 2de grootste stad op het eiland Hokkaido.

En zo begon je daar je leven op te bouwen?

Klopt. Na een aantal maanden te verblijven in Asahikawa ben ik voor een nieuwe job samen met Kazumi verhuisd naar het dorpje Kutchan. Kutchan is ook gelegen op het eiland Hokkaido en is internationaal bekend als wintersport bestemming. In 2016 hebben we samen een huis gekocht in Niseko, een buurgemeente van Kutchan.

Hoe verliep voor jou de verhuis naar Japan? Was het moeilijk om in België alles achter te laten?

Dat viel goed mee. Mede dankzij de steun van Kazumi verliep alles relatief pijnloos. Leven in een klein dorpje in Japan is in helemaal niet zo verschillend als leven in een klein dorp in België. Bovendien wonen we hier niet zoals de meeste mensen het hun voorstellen.
Vergeet het klassieke beeld dat vele mensen wellicht hebben over Japan. Het zijn niet allemaal mega steden waar iedereen leeft als sardienen in een blik. De gemiddelde woning is inderdaad wel veel kleiner dan wat we in België gewoon zijn. Ons huis bijvoorbeeld heeft maar een oppervlakte van 100 vierkante meter maar we hebben wel ongeveer 1000 vierkante meter grond wat hier in ‘de buiten’ niet zo ongewoon is.

Wat was voor jou de grootste aanpassing?

Dat was toch wel het weer. Er valt hier erg veel sneeuw. We hebben bijvoorbeeld geen grasmaaier thuis, maar wel een snowblower 🙂
In de winter huren we een firma in om ’s morgens na sneeuwval met een bulldozer de inrit te komen ruimen. Van begin november tot ongeveer eind april, begin mei moeten we rekening houden met sneeuw, veel sneeuw.

Kom je nog vaak naar België / Limburg?

Na 6 jaar zijn we afgelopen zomer nog eens in België geraakt. En met goede reden! Op 12 Juni 2017 is namelijk ons zoontje Leon (礼温) Gaethofs geboren. We vonden dat het dus hoogtijd werd, dat hij zijn grootouders in levende lijven zou ontmoeten.

Wat mis je nu het meest in Limburg?

Wel, dat is een makkelijke vraag. Zonder twijfel de familie. Mijn ouders, zus, broer en de bomma en bompa. Ook al zijn er tegenwoordig diverse communicatie mogelijkheden, het zou toch fijn zijn moesten we gewoon even kunnen binnenspringen bij de familie zonder eerst een 12 uur durende vlucht naar België te moeten nemen 🙂

Ik neem aan dat je tijdens je bezoek aan Limburg dan ook vooral bij je familie was?

Helemaal juist. De eerste uitstap, na onze thuiskomst bij mijn ouders, was naar de bomma en bompa in Kuringen.

Denk je ooit nog terug naar België te verhuizen?

Wij hebben momenteel geen plannen om ooit nog terug naar België te verhuizen. Maar natuurlijk proberen we geregeld eens op bezoek te gaan. Maar eerlijk is eerlijk, wij zijn erg gelukkig in Japan!

Bedankt Kris. Wij zijn blij te horen dat je gelukkig bent waar je nu woont. We wensen je alvast nog veel geluk toe in het verre Japan.


Ben of ken jij een Limburger in het buitenland en wil jij ook graag jouw ervaringen delen? Twijfel niet en contacteer ons. Stuur een mailtje naar info@intermedia.be