Het Japanse Mazda vaart al een decennia lang een eigen koers. Ook de jongste Mazda3 Hatchback is allesbehalve een meeloper onder de compacte gezinswagens. Bekijk hem in actie en lees ons uitgebreid testverslag.

Geboren verleider

De volledig nieuwe Mazda3 Hatchback uittesten? Daar zegt onze autoredacteur geen nee tegen! De vierde generatie van deze bestseller is een knappe én sportieve verschijning. Hij werd op kunstzinnige wijze ontworpen om de bestuurder in alle omstandigheden rijplezier en sensatie te bieden. Het gevoel van sereniteit, comfort en weelde dat je ervaart, slaat zowel op het zeer luxueus afgewerkte interieur als op de doordachte vormgeving van het koetswerk.

De jongste telg beschikt als eerste in de Mazda-familie over het geëvolueerde Kodo-design. Dit maakt komaf met alle overbodige elementen en drukt de essentie van de Japanse esthetiek uit. Het ‘infotainmentsysteem’ aan boord laat zich makkelijk bedienen. Dit behoort tot de standaarduitrusting, inclusief een verbeterde spraakbediening, navigatie, Apple CarPlay/Android Auto, DAB-radio en een head-up display in kleur. Opmerkelijk is de stilte die binnenin de wagen heerst. Dankzij de hoogkwalitatieve fabricage hoor je geen enkel piepje of kraakje. Zelfs niet als je favoriete muziek door de 12 luidsprekers van het optionele Bose-audiosysteem knalt. Want bij Mazda zorgen ze ervoor dat elk schroefje net een kwartslag vaster is aangedraaid.

Autotest: Mazda3 Hatchback - Flashmagazine

Absolute uitblinker

In eerste instantie is de nieuwe Mazda3 Hatchback leverbaar als een 1.8-liter turbodiesel met 116 pk en een atmosferische viercilinder 2.0-benzineversie, waarmee wij eropuit trokken. Op papier is zijn vermogen van 122 pk allerminst spannend en dat blijkt ook onderweg. Deze SkyActiv-G motor mist onderin de nodige punch. Geen kwaad woord over de zeer directe sturing, die met veel gevoel gepaard gaat. Ook de goede en tegelijk comfortabele baanligging is een sterkmaker. Toch kijken wij uit naar het najaar wanneer Mazda de ingenieuze 181 pk sterke SkyActiv-X benzinemotor lanceert. Die maakt gebruik van compressie-ontsteking en een hybridesysteem, waarbij een geïntegreerde elektromotor een handje toesteekt. Conclusie? Met zijn prijs vanaf 23.990 euro blinkt de nieuwe Mazda3 Hatchback uit boven vele andere compacte gezinswagens.