Deze week loopt de #NationaleNaaiActie die heel België moet mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Het doel van deze actie is om iedereen te helpen beschermen met zelfgemaakte mondmaskers. 

Waarom de #NationaleNaaiActie?

Om ons land klaar te stomen voor 4 mei roepen maakjemondmasker.be en Impactdays.co heel België op om massaal mondmaskers te maken tijdens de #NationaleNaaiActie. Zo willen ze er namelijk voor zorgen dat heel België voorzien is van zelfgemaakte mondmaskers. Daarom kan je de exemplaren die jij maakt, doneren via officiële inzamelpunten. Zij verdelen die erna op basis van de exitstrategie. Maar denk ook aan je vrienden, familie en buren: bescherm hen en laat hen ook jou beschermen door voor hen mondmaskers te maken.

Samen mondmaskers maken voor iedereen! - Flashmagazine.be

Nieuwe versie patroon 

De handleiding van het patroon dat goedgekeurd werd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en afgestemd is met FOD Volksgezondheid, werd herwerkt en verfijnd, zodat het voortaan nog makkelijker met of zonder naaimachine kan gebruikt worden. 

Samen mondmaskers maken voor iedereen! - Flashmagazine.be

Het patroon biedt extra bescherming door:

  • de 2 lagen, met mogelijkheid om er een filter (koffiefilter, keukenpapier…) tussen te steken dat extra bescherming kan bieden.
  • de lintjes, die ervoor zorgen dat je niet aan het masker met je handen zit en dat het beter virusvrij te maken is na een wasbeurt (vs. elastieken).
  • de plooien ervoor zorgen dat je gezicht en neus volledig en comfortabel bedekt zijn
  • er geen naad over de mond of neus loopt, die een mogelijke zwakke plek is waar viruspartikels zich verzamelen.

Samen mondmaskers maken voor iedereen! - Flashmagazine.be

Hoe doe jij mee?

  • Ga naar maakjemondmasker.be en download het patroon en de werkwijze.   
  • Ga aan de slag met de juiste materialen en neem de hygiënische maatregelen in acht.
  • Geen naaitalent? Naast mondmaskers kunnen ook stoffen en linten gedoneerd worden bij officiële inzamelpunten. Een overzicht vind je hier: maakjemondmasker.be/doneren.
  • Share je creaties, inspireer en motiveer mee op sociale media via #MaakJeMondmasker #NationaleNaaiActie.

Samen mondmaskers maken voor iedereen! - Flashmagazine.be