Tijdens een uitwisselingsjaar in de Verenigde Staten liep ze Albert tegen het lijf, een jongen uit Denemarken. Na dat avontuur studeerde Sanne This verder in België aan de filmschool van Genk, maar ze hield er wel een lange afstandsrelatie aan over. Uiteindelijk verhuisde ze na haar studies naar Denemarken om bij Albert te zijn.

  • Leeftijd: 34 jaar
  • Uit: Bree
  • Woont in: Kopenhagen
  • Job: Regisseur
  • Hobby’s: Huis renoveren en accordeon spelen

INTERVIEW: Limburger in het buitenland – Sanne This - Flashmagazine

Hoe verliep de verhuis?

Vlot! Mijn mama, papa, broer en ik zijn in twee auto’s naar Kopenhagen gereden. Met hun hulp was ik snel geïnstalleerd in een comfortabele woonsituatie in een appartement. Na een aantal dagen reed mijn familie terug naar Bree en was ik klaar om mijn eigen avontuur op te starten met Albert. In België had ik een mooie job bij productiehuis Medialife in Hasselt en die heb ik ook moeten achterlaten. Dat was een grote en riskante sprong, aangezien ik niet wist of het me als buitenlander zou lukken om werk te vinden in Denemarken in dezelfde branche. Intussen heb ik me gelukkig kunnen ontwikkelen als succesvolle documentaireregisseur. Vorig jaar heb ik een autobiografische serie gemaakt over onze fertiliteitsbehandeling van 2 jaar (ondertussen hebben we een ‘happy end’ van 8 maanden). De serie was zelfs genomineerd voor beste reportageserie bij de Deense televisieprijzen!

Wat was de grootste aanpassing?

In België was ik omringd door familie, vrienden en collega’s. Dat hele netwerk van mensen rondom mij heb ik opnieuw moeten opstarten en opbouwen. Een hele uitdaging! Ik heb dan ook zo snel als ik kon de taal geleerd en dat heeft veel deuren geopend. Gelukkig waren de mensen die op mijn pad kwamen zeer ruimdenkend en vriendelijk. 

Eet je daar anders dan je hier deed?

Ja, hier kook ik altijd thuis. In België ging ik al eens iets eten of afhalen. De Deense alledaagse keuken is ook een beetje saai voor mijn voorkeur. Ik hou liever van sterkere smaken.

INTERVIEW: Limburger in het buitenland – Sanne This - Flashmagazine

Wat zijn de verschillen/gelijkenissen met je huidige woonplaats en Limburg? 

Hier woon ik in een grote stad. Alles wat ik me kan indenken, kan ik op 30 minuutjes aanschaffen. Kopenhagen is ook wel een sfeervolle hoofdstad, maar het kleine centrum van Bree is toch écht gezellig! Zeker als er markt of kermis is. Iedereen doet het ook wat rustiger aan in België dan in Kopenhagen, waar alles snel moet gebeuren. Pralines die voorzichtig één voor één in een doosje worden gelegd, kunnen ze zich hier bijvoorbeeld niet indenken! Daar hebben ze geen geduld voor. Daarom lijkt naar België komen ook altijd een beetje op vakantie. Een ander opvallend verschil is de prijs/kwaliteit van uit eten gaan. In België kunnen de meeste mensen gemakkelijk lekker gaan eten. Als je hier iets echt lekkers wil hebben, is het zeer duur. Ook op een terrasje iets drinken, kost 2 à 3 keer zoveel als thuis. Gelijkenissen zijn er dus niet echt denk ik.

Kom je nog vaak naar Limburg?

Ik bezoek Limburg zo een 4 à 5 keer per jaar. Mijn favoriete plekjes zijn thuis bij mijn mama, bij mijn vrienden en het centrum van Bree. 

Wat mis je nu het meest in Limburg?

Familie, vrienden, frietjes en kebab! Ook ‘s avonds buiten zitten in de zomerwarmte mis ik. Hier in Kopenhagen is er namelijk altijd een koele zeebries die door de huid lijkt te snijden. Het is dus nooit echt heel warm vind ik. Zodra ik in Limburg ben, geniet ik dan ook steeds van de zachte wind en het fijne klimaat. 

INTERVIEW: Limburger in het buitenland – Sanne This - Flashmagazine

Krijg je vaak bezoek van thuis?

In het begin kregen we zo een twee keer per jaar vrienden of familie op bezoek, maar nu we een kindje hebben, was dat wat vaker. Hopelijk blijft dat in de toekomst ook zo… Als er geen coronacrisis is natuurlijk!

Denk je ooit nog terug naar België te verhuizen?

Misschien. Het is in elk geval niet uitgesloten.

Was de verhuis het waard?

Ja! Ik heb hier een mooie carrière kunnen opbouwen en heb hele fijne mensen leren kennen. Ik ben ondertussen ook getrouwd met Albert en we hebben een lief zoontje. 

INTERVIEW: Limburger in het buitenland - Flashmagazine

Ben of ken jij een Limburger in het buitenland zoals Sanne This die z’n ervaring wil delen? Twijfel niet en stuur snel een mailtje naar info@intermedia.be!

Sanne This is trouwens niet de enige Limburger in het buitenland! Benieuwd wie er nog zoal de stap waagden? Lees snel verder!