2 september, de dag dat de jeugd dit jaar hun school hervat, nadert met rasse schreden. Een dag die met gemengde gevoelens wordt onthaald. Toch heeft het leeuwendeel van de schoolgangers iets met elkaar gemeen: ze dragen hun boekentas op de rug, als een soort rugzak. Makkelijk om te fietsen of handenvrij te lopen (denk maar aan de smartphone). Maar hoe houden ze hun rug te vriend? Wij zetten er eens onze schouders onder en geven je een boekentas vol draagtips!

Schooljaar of zeuljaar? Een boekentas vol draagtips! - Flashmagazine

Fout op de rug gedragen boekentassen stimuleren een slechte houding, weten ons professoren te vertellen. Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat het ideale gewicht van een rugzak 10% tot maximum 15% van hun lichaamsgewicht mag bedragen. Een makkelijk vuistregeltje. Een kind van 40 kg mag dus idealiter 4 kg dragen. Dagelijks te veel gewicht op je rug dragen, veroorzaakt spierproblemen. Gevaarlijk, net omdat tieners volop in de groei zitten. Bovendien volgen er al snel nekklachten, die chronisch kunnen worden. Met concentratieproblemen tot gevolg. Reden genoeg om volgende tips nauwgezet in acht te nemen:

Schooljaar of zeuljaar? Een boekentas vol draagtips! - Flashmagazine

  • Zorg ervoor dat de rugzak brede schouderbanden heeft
  • Span de banden aan zodat de tas dicht tegen het lichaam zit
  • Kies een degelijk model met een ergonomische vorm
  • Draag de rugzak steeds met twee banden
  • Neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee en houd de rugzak zo licht mogelijk
  • Boeken die je niet hoeft mee te zeulen, laat je op school. Steek ze eventueel in een afsluitbaar kastje of laat ze in de klas. Zo gaat de rugzak, maar vooral de rug, veel langer mee 

Schooljaar of zeuljaar? Een boekentas vol draagtips! - Flashmagazine

TIP: overweeg eens wat alternatieve draagmethodes zoals een trolley op wieltjes. Ideaal voor de kinderen die te voet naar school gaan. De rug zal hun eeuwig dankbaar zijn.

Hopelijk heeft deze boekentas vol draagtips een positief effect. Maar wat je kinderen ook dragen, zorg dat veiligheid altijd voorop staat. Modellen met reflectoren of met ingebouwde lampjes zijn aanraders. Zichtbaarheid is alles.