Sofie Gielen ruilde haar zalige leventje met vrienden en familie in Limburg in voor wat extra spanning en avontuur in het Midden-Oosten. Elke week in juni vertelt ze over haar leven in Dubai en haar avonturen als stewardess voor de vliegtuigmaatschappij Emirates.

Sofie Gielen verklapt hoe ze werd aangenomen als stewardess van Emirates in Dubai! - Flashmagazine

Een unieke kans

Eind november 2018 heb ik de beslissing genomen om van Zonhoven naar Dubai te verhuizen. Ik kreeg een job aangeboden om als cabin crew voor Emirates te werken, de meest luxueuze vliegmaatschappij ter wereld. Deze uitdaging heb ik dan ook met beide handen gegrepen. Bovendien hebben ze recent de award gewonnen voor beste airline wereldwijd. Ik ben dan ook supertrots dat ik deel uitmaak van de 3% (ja, je hoort het goed!) die effectief wordt aangenomen. 

Sofie Gielen verklapt hoe ze werd aangenomen als stewardess van Emirates in Dubai! - Flashmagazine

De voorbereidingen

De reis naar Dubai was perfect geregeld door Emirates zelf. Eens aangekomen, kregen we enkele introductiedagen die ons hielpen met de overgang naar een nieuwe omgeving, het leven in Dubai en ons de nodige support en info over onze training gaven. Daaropvolgend begon onze 2 maanden zware training in SEP (safety and emergency procedures) om onszelf, de passagiers én het vliegtuig te allen tijde veilig te houden. Dit voor de vliegtuigen waarmee wij vliegen; B777 en de indrukwekkende dubbeldekker A380. 

Daarna was het tijd om alle medische aspecten te leren die zich kunnen voordoen aan boord. Dat ging heel ver… Reanimatie, sterftegevallen en bevallingen, het kwam allemaal voorbij. Moest dat dus ooit voorvallen, zijn we wel goed voorbereid.

Als stewardess van Emirates in Dubai! - Flashmagazine

Specifieke security training kwam ook aan bod i.v.m. ongepast gedrag, een gijzeling en sabotage. Zo hebben wij bijvoorbeeld een cursus gehad in zelfverdediging en geleerd hoe we de passagier fysiek in bedwang moeten houden. Die kregen we van een hoogopgeleide specialist in de martial arts.  

Ook de sessies over je voorkomen mochten niet ontbreken, aangezien we op elk moment uitstekend voor de dag moeten komen. Er zijn inderdaad richtlijnen over hoe je je make-up moet opdoen en wat je hiervoor allemaal dient te gebruiken, over de verschillende haarstijlen die toegelaten zijn, welke juwelen je mag dragen op welke plaatsen en hoeveel, welke kleur nagellak we mogen gebruiken… en ga zo maar door! We moeten bijvoorbeeld ook in het openbaar altijd met een rietje drinken en niet zomaar van een flesje water. Er wordt heel hard gedrukt op de juiste etiquette.

Ten slotte leer je ook hoe je de uitstekende service moet handhaven en welke producten we aanbieden, zodat je deze perfect kent en kan promoten.

Als stewardess van Emirates in Dubai! - Flashmagazine

De ultieme test

Als dat achter de rug is, is het natuurlijk de bedoeling dat je op alle onderdelen slaagt en een minimumpercentage behaalt. Voor mij was dit gelukkig geen probleem. Ik kan dan ook met trots zeggen dat ik met onderscheiding aan mijn vluchten ben kunnen beginnen!

Volgende week maandag lees je of Sofie Gielen het leven in Dubai snel gewoon geraakte en wat het grootste verschil is met Limburg.

Stewardess Sofie Gielen - Flashmagazine