Sofie Gielen ruilde haar zalige leventje met vrienden en familie in Limburg in voor wat extra spanning en avontuur in het Midden-Oosten. Elke week in juni vertelt ze over haar leven in Dubai en haar avonturen als stewardess voor de vliegtuigmaatschappij Emirates. Deze keer vertelt ze over de voor- en nadelen als stewardess. Als leuk extraatje geeft ze je ook volgende week nog haar ultieme hotspots van Dubai mee!

Sofie Gielen vertelt alles over de job als cabin crew - Flashmagazine

Uitgebreid netwerk ontwikkelen

Een van de mooiste dingen aan de job is dat je op zoveel verschillende plaatsen komt en allerlei mensen leert kennen. Specifieker: de passagiers aan boord die elk hun eigen verhaal en achtergrond hebben, maar ook de altijd wisselende crew waarmee je vliegt. Ze zijn beiden even interessant om te leren kennen! Wist je trouwens dat er heel wat cabin crew is die gestudeerd heeft voor dokter, advocaat, ingenieur, communicatiemanager, leerkracht, model of bediende? Toch kiezen ze allemaal voor deze avontuurlijke job… Zalig!

Sofie Gielen vertelt alles over de job als cabin crew - Flashmagazine

Ik vind het werken als stewardess een geweldig avontuur waarbij ik al veel mooie momenten heb beleefd. Ook heb ik een vaste vriendenkliek opgebouwd hier in Dubai en is het geweldig om vrienden van Spanje, Australië, Ierland, Rusland, Duitsland, Polen, Canada, Italië… rondom je te hebben. Internationale kameraden zijn dan ook een hele verrijking!

Sofie Gielen vertelt alles over de job als cabin crew - Flashmagazine

Nadelen van de job

Ik kan moeilijk nadelen aan deze job linken… Het enige wat ik ondervind, is dat het wel zwaar voor je lichaam kan zijn en dat je slaapritme vaak verstoord wordt door nachtvluchten of langeafstandsvluchten. Ook is er minder zuurstof aanwezig in de lucht, waardoor alles meer energie kost. Dat voel je af en toe dan ook aan je lichaam na een lange vlucht. Daardoor is het belangrijk om gezond te leven, te rusten wanneer nodig en regelmatig te sporten.

Sofie Gielen vertelt alles over de job als cabin crew - Flashmagazine

Moeilijke passagiers

Er zijn ook wel wat uitdagende momenten aan de job: omgaan met passagiers die graag een glaasje (te veel) drinken, veeleisende mensen, de gekende ‘call bells‘ (zeker op korte vluchten) en ook medische situaties. En dat laatste is het meest uitdagende.

Medische omstandigheden zoals passagiers die flauwvallen of extra zuurstof nodig hebben, zijn goed handelbaar. De angst is echter het grootst als het levensbedreigend wordt, en artsen op de grond gecontacteerd moeten worden. We zijn hier allemaal op getraind, maar als je dit in real life meemaakt, is het toch nog net iets spannender… Gelukkig heb je altijd een goed team rondom je dat onmiddellijk te hulp schiet.

Sofie Gielen vertelt alles over de job als cabin crew - Flashmagazine

Leuke momenten

Het merendeel van de passagiers is wel gewoon heel gezellig. Als mensen je op het einde van de vlucht een hand komen geven, of nog even komen babbelen en je bedanken, geeft dat dan ook veel voldoening. Sommigen vliegen voor de allereerste keer en dan is het zeker zo leuk om hun de beste eerste ervaring ooit te geven.

Extraatjes

Het gebeurt ook wel eens dat je een bijzondere uitnodiging van een passagier krijgt om samen af te spreken op de bestemming en ze je hun stad willen laten zien, of dat ze je nummer vragen om in de toekomst af te spreken. Natuurlijk moet je ook hiermee professioneel omgaan.

Langs de andere kant leer je soms ook mensen kennen die je hun business card willen geven voor een eventuele toekomstige job of om tickets op te sturen voor een gratis show etc. Je weet nooit wat voor een vlucht het wordt, en welke mensen je zal ontmoeten die dag. Daarom blijft het zo interessant!

Sofie Gielen vertelt alles over de job als cabin crew - Flashmagazine

Bekende koppen in de lucht

Tot nu toe heb ik al met de president van de Malediven gevlogen, een bekende Franstalige zangeres en een beroemde basketbalspeler van Washington. Hier moeten we natuurlijk discreet mee omgaan en hun privacy respecteren.

De afgelopen weken vertelde Sofie ook nog waarom ze stewardess werd, welke testen ze moest afleggen voordat ze de lucht in mocht en hoe het leven in het Midden-Oosten haar bevalt!

Sofie Gielen - Flashmagazine