De 18-jarige Emmelie Miller uit Hasselt is klaar om op eigen benen te staan. Een uitwisseling naar Ontario in Canada is dan ook niet niks. Ze gaat daar het 6de middelbaar overdoen, voordat ze een studie in het hoger onderwijs aanvat, en vertelt ons alvast wat meer over deze ervaring.

Emmelie, waarom koos je ervoor om dit avontuur aan te gaan? 

De aanzet werd gegeven door een Thais meisje bij mij in de klas, waar ik goed bevriend mee ben geraakt. Dat ze het aandurfde om naar ons land te komen, vond ik zo knap, dat ik het zelf ook wilde doen. Het is namelijk een geweldig avontuur! Nu ik mijn 6de middelbaar heb afgemaakt, is het dan ook het moment om te vertrekken. Gelukkig steunen mijn familie en vrienden me hier enorm in. Zonder hen zou ik dit niet aankunnen!

Is er een specifieke reden dat je dit land selecteerde?

Eerlijk gezegd wou ik altijd al eens naar Canada gaan en zien of ze er daadwerkelijk zo vriendelijk zijn, haha. En natuurlijk ook om de mooie natuur met mijn eigen ogen te aanschouwen. 

Heb je bepaalde voorbereidingen getroffen? 

Voordat ik aan dit avontuur begon met WEP, moest ik eerst op gesprek gaan met een psycholoog om te zien of ik het mentaal wel aan zou kunnen. Na de goedkeuring begon het enorme papierwerk. Je moest bijvoorbeeld je profiel weergeven, schoolresultaten doorgeven, goedkeuring krijgen van je huisarts… Hierdoor kregen ze een beter beeld over jou als persoon, waardoor ze je juister kunnen matchen met je gastgezin. Begin mei werd er dan een oriëntatieweekend georganiseerd door WEP. Dit was een weekend met alle andere jongeren die dit jaar op uitwisseling gaan over heel de wereld. Dat organiseren ze zodat we elkaar al wat beter leren kennen en om je een buddy toe te wijzen om je ervaringen mee te delen. Naast het kennismaken hadden de begeleiders ook workshops voorzien. Zo konden ze ons een juist beeld meegeven over wat je kan verwachten tijdens je verblijf bij je gastgezin en op school. Ze leerden ons ook bijvoorbeeld hoe je het best kan omgaan met heimwee enzoverder. 

INTERVIEW: Emmelie gaat in het buitenland studeren - Flashmagazine

Waar kijk je het meest naar uit? 

Ik kijk het meeste uit naar de ontmoeting met mijn gastgezin: het zijn 2 ouderen die al meer dan 20 jaar uitwisselingsstudenten opvangen. Maar ook om mijn gastzus uit Spanje te ontmoeten. Samen kunnen we de eerste stapjes zetten en lijkt alles iets minder eng. Maar het allerleukste lijkt me om vrienden van over heel de wereld te maken, andere culturen te leren kennen en samen het avontuur te beleven!

Heb je zenuwen?

Ik heb enorm veel zenuwen, maar meer van spanning en opwinding, dan van angst. Eens ik daar gesetteld ben, gaat dat zeker beter meevallen. 

Ga je het gezellige Limburg missen?

Natuurlijk! Limburg is mijn eerste thuis waar mijn familie en vrienden zijn. Ik ga ze dan ook erg hard missen. Gelukkig kan ik ze nog Skypen. Zo zie en hoor je mekaar nog en lijkt de afstand ietsje kleiner te zijn!

Emmelie haar verhaal las je trouwens ook deze maand in Flash Magazine en dat van Simon Ulenaers uit Pelt die momenteel in Denemarken studeert in Puur Magazine. Heb jij het gespot?